Cum să pregătești un discurs sau o prezentare în public (infografic)
Te-ai întrebat vreodată cum să construiești o prezentare în public?
Am văzut foarte multe discursuri din care nu înțelegeai mare lucru, deoarece nu aveau o structură clară. Altele erau destul de clare, dar plictiseau publicul.
Iar acolo unde structura era bună și informațiile inedite, discursul era slab livrat, deoarece prezentatorul uitase ultima și cea mai importantă etapă din pregătire.
De aceea am construit un infografic despre public speaking, care poate deveni de acum înainte punctul de plecare în următoarele tare discursuri.
Mai jos am detaliat fiecare punct, iar la sfârșitul acestui articol găsești infograficul de mai sus completat cu fiecare cuvânt lipsă:
1. Alege tema, în funcție de scopul pe care îl ai pentru prezentare
Mulți oameni au impresia că primul pas este să îți alegi tema. Dar tema nu are așa mare importanță ca scopul pentru care ținem acel discurs.
De ce vorbești în public?
De ce susții acea prezentare?
Dacă o faci doar pentru că te-a pus cineva, sau crezi că ar fi interesant să încerci, atunci e foarte posibil să ratezi ținta (indiferent de cât de bună e tema).
De fapt, scopul este important pentru aproape orice acțiune pe care o întreprindem, citește acest articol despre scop – te poate ajuta foarte mult, chiar și în relațiile tale.
Chiar dacă ți se impune un subiect specific (spre exemplu în mediul profesional), poți găsi un scop prin care să oferi ceva de valoare publicului.
2. Documentează-te
Documentarea este un pas important, deoarece poate aduce credibilitate sau informații deosebite pentru discursul tău, care pot face diferența față de cineva care nu s-a pregătit atât de bine.
Prima despre care vorbim este documentarea clasică, din diferite cărți de specialitate, de pe internet, din studii etc. Informațiile și studiile dau credibilitate prezentării, deoarece auditoriul își dă seama că tu ai făcut o cercetare și îți bazezi concluziile pe lucruri reale.
Adaugă întotdeauna sursa exactă a informațiilor, pentru a spori această credibilitate – de exemplu ”cercetătorii britanici” nu reprezintă o sursă demnă de crezut 🙂
Apoi, vom adăuga o documentare pe care unii o trec cu vederea: povestirile.
Povestirile (sau poveștile) au o magie aparte – atrag publicul și îl poartă pe firul întâmplărilor palpitante. Sunt convins că te-au captivat și pe tine povestirile spuse de prieteni la o cafea – parcă abia așteptai să auzi cum se termină.
Pot fi din propria experiență – publicul va aprecia sinceritatea și va empatiza cu tine.
Pot fi din întâmplările prietenilor, sau chiar din cărți sau biografii ale persoanelor celebre.
De asemenea, poți spune și povești ficționale, fabule sau anecdote, deoarece acestea au un efect deosebit asupra publicului, care se va lăsa purtat pe aripile imaginației.
După ce ai strâns datele, ideile și povestirile, pune aluatul la dospit.
Lasă aceste informații să ”fermenteze” peste noapte. Uită-te pe ele din când în când, gândește-te la ele în timp ce te plimbi sau îți faci duș.
Vei face noi conexiuni între aceste elemente, îți vor veni noi idei și ți se vor clarifica anumite lucruri.
3. Stabilește structura
După ce ai strâns ideile pentru discurs, ai nevoie să le introduci într-o structură simplă, în care să se vadă cum treci de la o idee la alta, fără să divaghezi.
Pentru o prezentare de maxim 30 de minute, e indicat să ai o singură idee principală, iar restul ideilor să graviteze în jurul acesteia. Dacă vorbești de prea multe subiecte deodată, vei deruta publicul.
Cea mai simplă structură are trei părți: o introducere, un conținut și o încheiere. Punctele esențiale sunt introducerea și încheierea, deoarece delimitează cuprinsul discursului tău.
Citește aici un articol în care vei învăța cum să-și alcătuiești o introducere altfel care să capteze interesul din primele momente.
Poți avea și o structură altfel, spre exemplu una circulară, în care finalizezi cu aceeași frază ca în introducere, doar că la sfârșit va avea un înțeles diferit, mult mai profund.
4. Repetă și rafinează
Repetarea discursului este adeseori neglijată de multe persoane, deoarece au impresia că ”știu” ce au de zis. Realitatea este că în fața unui public intervin emoții sau întreruperi neprevăzute și avem nevoie să fim foarte stăpâni pe ceea ce vom vorbi.
E bine să repeți discursul de cel puțin trei ori, oricât de plictisitor ți s-ar părea. În acest fel, vei evita blocajele care se întâmplă uneori din cauza lipsei de pregătire.
Pentru cele mai bune rezultate, repetă cu voce tare, pentru a exersa modul de exprimare și a te familiariza cu discursul.
Există un mit în public speaking care spune să repeți în fața oglinzii. NU recomand acest lucru, deoarece ne face să fim mult prea conștienți de noi înșine și ne poate inhiba.
De fiecare dată când repeți, vor apărea idei noi – poate unele lucruri nu îți mai plac așa mult, sau vrei să adaugi altele.
Acesta este procesul de rafinare, prin care un discurs devine din ce în ce mai bun. Așa că fii deschis(ă) la îmbunătățiri asupra prezentării de fiecare dată când o repeți, cu excepția ultimei repetări: atunci nu mai schimbi nimic, pentru a avea clar în minte varianta finală.
5. Pregătește-te și din punct de vedere emoțional
Am putea crede că pregătirea unei prezentări înseamnă doar documentare și repetare. Dar atunci când avem mai multe perechi de ochi ațintiți asupra noastră, ne dăm seama că pregătirea emoțională este la fel de importantă!
Primul lucru pe care ai nevoie să-l faci este să-ți îmbrățișezi emoțiile legate de discurs. Și pe cele plăcute, și pe cele mai puțin plăcute 🙂
Ți-a spus cineva vreodată înainte de un examen, sau un interviu sau o prezentare de orice fel: ”Să nu ai emoții”?
DE CE să nu avem emoții? Tocmai acestea ne fac umani și ne ajută să transmitem mesajul nostru cu impact și ne ajută să ne conectăm cu publicul.
Într-adevăr, există și emoțiile negative, cum ar fi teama, care ne pot împiedica sau bloca într-un discurs, dar sunt normale!
Dacă le refuzăm, nu vom face nimic altceva decât să măturăm gunoiul sub preș – sigur va ieși la un moment dat de acolo.
Așa că îmbrățișează-ți temerile și astfel vei deveni mai confortabil – știind că sunt normale și că toată lumea le are.
Apoi, ai nevoie să accepți faptul că poți greși.
Te poți încurca, te poți bâlbâi, poți uita ceea ce ai de spus, sau cine știe – publicul te va pune în dificultate. Sunt multe lucruri neprevăzute care se pot întâmpla într-o prezentare.
Am fost întrebat de multe persoane: ”Cum să fac să nu mă încurc, să vorbesc perfect fluent? Cum să fac să nu fiu pus niciodată în dificultate de public?”
Răspunsul este: NU poți să eviți total acete situații. Cu timpul, având mai multă experiență, le vei putea rezolva mult mai ușor.
Dar tocmai mentalitățile ”nu vreau să se întâmple” sau ”va fi un dezastru dacă mi se întâmplă mie” te fac să te blochezi sau să îți fie foarte frică de vorbitul în public. Deoarece pui prea multă presiune pe tine.
Marea greșea aici este că atenția ta ar trebui să fie concentrată pe ceea ce primește publicul – pe scopul discursului tău, și nu pe propriul orgoliu personal (care țipă: vreau să fie perfect!!)
Atunci când accepți, te relaxezi – nu înseamnă că nu vei mai greși, dar șansa va fi mai slabă. Iar publicul va simți atitudinea ta relaxată și mai ales dorința ta de a contribui.
În final, ultimul pas înainte de a ieși pe scenă este să îți creezi o rutină care să te pună într-o stare de încredere.
Ai observat sportivii profesioniști? Fiecare are un tic sau o superstiție înainte să intre în teren: unii își sărută tricoul, alții fac câteva mișcări de încălzire (dar mereu pe aceleași), alții ating cu mâna fanionul echipei etc.
Este metoda lor de a se pregăti emoțional, și o fac de fiecare dată la fel.
Starea interioară ne afectează enorm performața și de aceea avem nevoie ca înainte de o activitate importantă să ne aducem acea stare de bine și de încredere care ne va permite să ne accesăm mai multe resurse.
Poate fi un exercițiu fizic intens, care să-ți pună sângele în mișcare, cum ar fi săritul în sus.
Poate fi un gest de victorie, care te va face să te gândești cât de bine te vei simți la sfârșitul discursului.
Sau poate fi și ceva mai relaxant: să respiri adânc sau să asculți un minut dintr-o melodie care te inspiră.
Cel mai important lucru este să faci același lucru, de fiecare dată. În acest fel, acea activitate se va lega în creierul tău de o stare de bine și vei putea să o readuci mereu înaintea prezentărilor tale.
Toate aceste elemente pot părea simple, dar puse laolaltă reprezintă o structură deosebit de puternică. Tot ce ai nevoie acum este să le pui în practică!
Așa că te invit să le aplici la grupul nostru de vorbit în public bilunar numit ”Liga vorbitorilor în public”, mai multe detalii în linkul de mai jos:
http://www.dragosstoian.ro/liga-vorbitorilor-in-public/
Este o întâlnire unde poți veni să asiști la discursuri excelente, poți oferi feedback și poți participa la exerciții de socializare și networking.
Iar după ce participi măcar o dată în public, poți susține și tu un discurs, într-un mediu prietenos unde vei exersa fără grijă, deoarece nu te va judeca nimeni. Cel mai interesant lucru este că vei primi feedback de la întregul public și apoi de la mine personal.
Te aștept să ne cunoaștem și să practicăm împreună vorbitul în public!
Comentarii închise