13 introduceri altfel pentru discursuri cu impact garantat



Ai fost vreodată la o prezentare cu publicul unde ai început să te plictisești din primele secunde?

Probabil că cel care vorbea în față a introdus discursul său cu informații banale sau total irelevante pentru tine.

În ziua de azi, atenția noastră este acaparată de mii de stimuli care vin din buzunarul nostru, unde stă telefonul „smart”. Dacă nu suntem încântați în primele secunde de ceea ce vedem sau auzim, suntem obișnuiți să căutăm altceva mai interesant.

De aceea începutul unui discurs de orice fel trebuie să capteze atenția cât mai repede.

Nu uita că atunci când vorbim în public suntem în concurență cu facebook, filmulețe amuzante sau motivaționale, poze spectaculoase, e-mail, mesaje, chat instant… și multe alte minunății! 🙂

Paradoxal, acest lucru ne ajută să creștem, pentru că ne obligă să fim mai buni ca speakeri – să găsim modalități originale de a atrage și menține atenția, în ciuda diversității din cutiuța cu ecran tactil.

 
Poți începe cu lucruri plictisitoare și poți risca astfel ca cei din sală să te eticheteze ca fiind neinteresant. Chiar dacă te redresezi pe parcurs și ai un discurs excelent, ai pierdut din start o parte importantă din public.

De aceea e bine să deschizi discursul tău cu un citat, o întrebare, o curiozitate din domeniul tău sau alte introduceri foarte bune pe care le poți găsi în cărți sau articole despre public speaking.

O variantă și mai bună este să te diferențiezi net de ceilalți prezentatori (chiar și de cei experimentați) printr-un inceput care să iasă total din tipare.

Am pregătit 13 introduceri de acest fel pentru tine, care să captiveze din primele momente atenția audienței, să îi implice, să-i facă să gândească sau să râdă.

Cu ajutorul lor, vei putea câștiga publicul din primele momente.

Atenție: multe din introducerile de mai jos se potrivesc mai mult într-un mediu informal, deoarece sunt deosebite de cele clasice. Totuși, dacă tu ești comod cu ele, dacă te relaxezi și ai încredere în tine, vei putea să le folosești cu succes chiar și în unele situații formale.

 
1. Întrebare care aparent nu are nicio legătură cu discursul

Este foarte bine să începi cu o întrebare care să introducă tema prezentării tale.

Dar cum ar fi să începi cu o întrebare care pare că nu se potrivește deloc cu ceea ce urmează?

O absolventă a cursului nostru de public speaking a întrebat în introducere unui discurs: ”De ce credeți că nu se dă bacalaureatul în clasa a zecea?”

După ce a primit câteva răspunsuri, ea a continuat să vorbească despre lucruri total diferite – o serie provocări pe care le-a avut în viața personală și profesională.

Abia la sfârșit a făcut legătura între treapta de bacalaureat și ”treapta vieții”, examenele nonformale pe care le dăm în viața de zi cu zi.

Interesant? Aș spune chiar ingenios. Urmărește aici discursul ei.

 
2. Complimentează publicul într-un mod neașteptat

E o idee bună să începi adresând publicului o apreciere. Bineînțeles că acest lucru trebuie (nu folosesc des cuvântul trebuie, dar aici e chiar musai) să fie sincer, altfel oamenii vor crede că îi „perii” pentru că vrei ceva de la ei.

O introducere „altfel” ar fi să găsești un lucru pentru care ei nu s-ar fi gândit că pot fi apreciați.

Spre exemplu, ai putea să începi în acest mod:
”V-ați gândit vreodată cât de mult îi ajutați pe ceilalți? Prin simplul fapt că le oferiți un zâmbet, prin cuvintele voastre spuse la momentul potrivit sau pur și simplu prin starea voastră de spirit atunci când sunteți veseli.”

 
3. Crează mister vorbind despre ”acel ceva” care este foarte important

Am descoperit legea atunci când am creat ”Liga vorbitorilor în public”. Simpla aplicare a ei te pune imediat în fruntea competitorilor tăi.

Această lege te poate ajuta să-ți atingi obiectivele mult mai repede și – culmea – mult mai bine!

Ți-am stârnit deja curiozitatea? Uită-te la acest discurs să vezi despre ce este vorba.

Apoi gândește-te cum poți folosi și tu o astfel de introducere, în care să creezi suspans vorbind despre un lucru fascinant pe care îl vei dezvălui pe parcursul prezentării.

 
4. Spune ceva neinteligibil

Am asistat la un discurs total neconvențional, ținut de un participant la cursul nostru.

Discursul a început cu următoarele cuvinte: „Ați cumpărat cartea despre …. ?”, iar aici speakerul a spus ceva cu jumătate de gură. Confuzi, aproape toți l-am întrebat în cor: „Cum? Ce carte?”

El a răspuns: „Bănuiam că nu ați cumpărat-o”. Uimirea noastră a fost enormă, am început să râdem și am știut că ne-am îmbarcat într-o călătorie cu totul altfel.

Secretul e să spui intenționat ceva de neînțeles, apoi să vii cu o replică pe măsură, care să transmită că ai stâlcit cuvintele tocmai pentru că așa ai plănuit. Este o introducere total originală, pentru care ai nevoie de curaj, umor și un mediu unde poți să-ți permiți asemenea artificii.

 
5. Introducere nonverbală

Cei mai mulți oameni au impresia că la începutul unui discurs trebuie să se prezinte, să spună ce funcție sau rol au, pe cine reprezintă și despre ce vor vorbi.

Este foarte bine să faci aceste lucruri, mai ales în anumite situații, unde protocolul evenimentului cere un început clasic.

Dar dacă vrei să ieși din tipare și cadrul este de așa natură încât să te lase să experimentezi, începe fără să spui nimic.

Probabil te întrebi: ”Cum adică.. să tac din gură? Dar ce voi face în acele momente, și ce vor crede cei din public?”

Stai cât mai drept, cu greutatea repartizată în mod egal pe ambele picioare, uită-te în ochii lor și afișază un zâmbet jucăuș.

Ai nevoie de mult curaj pentru această introducere! Te vei simți presat să spui ceva, dar rezistă măcar câteva secunde. Vei crea o tensiune deosebită în sală și mai ales curiozitate!

Secretul stă în stăpânirea gesturilor și mișcărilor nervoase. Atunci când vei spune în cele din urmă ceva, cuvintele tale vor avea mult mai multă greutate.

 
6. Afirmație ciudată, scurtă, care poate pune pe gânduri publicul

„Voci. Am mii de voci în capul meu.”

Acest lucru a fost rostit în introducerea unui discurs – tu ce ai fi crezut dacă erai în public, la ce se referea?

Speakerul a continuat spunând: ”Majoritatea avem aceste voci, de fapt este un zgomot permanent în capul nostru”. Apoi a lăsat publicul 5 secunde pentru a-și asculta ”vocile” dinăuntru.

Acum probabil că ți-ai dat seama că el vorbea despre dialogul interior, mai ales cel negativ care nu ne lasă să trăim momentul prezent. Urmărește aici tot discursul, pentru că mai conține câteva elemente inedite care te vor suprinde.

Ce afirmație ciudată poți folosi pentru a începe discursul tău? Asigură-te că faci o pauză după ce o spui, pentru ca publicul să se întrebe despre ce este vorba și să ghicească ce va urma.

 
7. Începe o povestire palpitantă pe care o lași „în aer” până la final

Curiozitatea umană este imensă. Utilizează acest lucru într-un mod amuzant și vei avea publicul în palmă 🙂

Începe cu o poveste, du-o până la punctul culminant, apoi treci la alte idei pe care vrei să le demonstrezi. În final, când vor auzi cum s-a incheiat povestea, cei din public vor pune totul cap la cap și vor avea o satisfacție greu de descris.

Am asistat la un discurs în care vorbitorul a făcut mai mult decât atât: a început șapte povestiri pe care le-a oprit exact înainte de deznodământ. A făcut asta pentru a demonstra că dacă ne gândim intrigaţi la multe lucruri în același timp, vom putea fi convinşi mai uşor.

 
8. Intră abrupt în subiect – introducerea „ex abrupto”

„Până când, Catilina, vei abuza de răbdarea noastră?”

Așa începea marele orator Cicero prima cuvântare contra lui Lucius Sergius Catilina, senatorul roman cunoscut pentru conspirațiile împotriva republicii.

Poți intra direct în subiect pentru un efect dramatic – fără să spui nimic altceva înainte. Nu e un început recomandat în orice situație, pentru că implică omiterea salutului sau a momentului în care te introduci.

Ai nevoie de multă stăpânire de sine pentru această introducere, deoarece de cele mai multe ori simțim nevoie să spunem ceva înainte să vorbim despre temă.

De aceea, o recomand doar dacă ești complet convins(ă) că va funcționa și dacă tu crezi că vei fi comod(ă) cu eventualele momente ciudate sau tensionate rezultate din această abordare.

 
9. Un film amuzant, fără nicio vorbă din partea ta

Eram la o prezentare a unei afaceri și lumea socializa în sală, în așteptarea începutului. Fără niciun cuvânt, speakerul a pornit un film pe proiector.

La început, nimeni nu i-a dat atenție, bănuiam că doar face teste. Dar treptat, prezentatorul a dat sonorul din ce în ce mai tare și lumea a început să întoarcă privirea spre ecran.

În film erau imagini cu o adunare, asemănătoare cu a noastră, unde cineva vorbea în fața unui public. Ce era ciudat și amuzant în același timp: un om din public țipa într-un telefon mobil de jucărie imens, de-a dreptul grotesc, deranjând în mod vizibil audiența.

Atunci când cei mai mulți oameni din sală au început să se uite la ecran, și-au dat seama că filmul era indiciul că prezentarea a început. În acel moment, speakerul l-a oprit și a spus: ”Pentru a evita acest gen de situații, vă rog să vă închideți telefoanele mobile”.

Tu ce ai putea să proiectezi pentru a începe discursul tău într-un mod inedit, chiar înainte să începi să vorbești? Ai nevoie de ceva care să atragă atenția publicului, ca în exemplul de mai sus.
 

10. Pregătește o mini-scenetă

Am asistat la un discurs care a avut un început cu peripeții. Vorbitorul a pășit pe scenă vizibil emoționat și după ce s-a prezentat, a început să se bâlbâie. Parcă avea o bucată de vată în gât și cuvintele nu mai ieșeau complet afară.

Apoi s-a uitat disperat în sală, iar când și-a dat seama că s-ar putea face de râs, i s-au înmuiat picioarele. A spus: „Nu pot să fac asta…”, apoi s-a repezit la un scaun și după ce s-a așezat a început să plângă cu fața îngropată în palme.

Cei din public au început să-l încurajeze, iar eu mă pregăteam deja să intervin pentru a-l ajuta.

Deodată, l-am văzut că se ridică, teama i-a dispărut subit de pe chip și a declarat că ceea ce a păţit el se poate întâmpla oricui dacă se lasă copleșit de emoțiile negative. Tema discursului era chiar frica, iar momentul fusese pregătit!

Ne-a păcălit aproape pe toți, nu cred că m-aș putea gândi la un mod mai original și eficient de a introduce această temă.

 
11. Fă-i să viseze de la bun început – ”Ce ar fi dacă..”

Pentru a avea un impact cât mai mare, această introducere are nevoie de ajutorul mai multor stimuli.

Spre exemplu: pune o melodie în surdină, dacă ai boxe în sală. Alege una de relaxare, cu sunete din natură: valurile mării, ciripit de păsări sau instrumente care imită zgomotul pe care îl face vântul atunci când se joacă printre frunzele copacilor.

Proiectează o imagine cu un peisaj mirific – o plajă exotică pustie, o vedere din munți sau chiar mai bine: un munte lângă mare (e foarte posibil ca mulți oameni din public să prefere vacanțe la mare, iar alții la munte).

Primele tale cuvinte pot fi: ”Cum ar fi dacă ați fi acum în vacanța voastră de vis, v-ați relaxa și ați uita de tot și toate?”

Iar dacă vrei să îi introduci cu totul în acea stare, poți să aprinzi cu câteva minute înainte de prezentare o lumânare aromată sau niște bețigașe parfumate care să aducă aminte de natură.

 
12. Roagă publicul să ghicească despre ce o să vorbești, pe baza unor indicii

Intră cu un obiect în mână, sau cu o pălărie, sau într-o vestimentație aparte, care sugerează tema discursului tău.

Apoi întreabă: „Despre ce credeți că o să vă vorbesc azi?”

Audiența va fi deosebit de încântată să vină cu răspunsul corectă, e ca un joc și le permite celor prezenți să contribuie la prezentare. Așa că alege un obiect care să poată avea mai multe semnificații, pentru ca publicul să nu ghicească așa de ușor.

 
13. Desenează ceva la flipchart

Poți să începi salutând publicul sau poți să nu spui nimic, important este să nu comunici niciun detaliu despre tema discursului.

Desenează doar o parte din ceea ce urmează să prezinți, spre exemplu dacă ai un tabel scrie doar valorile din el și lasă necompletate capetele de tabel. Sau dacă prezinți un grafic sau o diagramă, desenează doar liniile și nu scrie ce reprezintă fiecare element.

Apoi prezintă subiectul treptat – audiența te va asculta garantat, pentru că oamenii sunt curioși din fire și vor să știe ce reprezintă desenul! 🙂

 
În final, ține minte că orice lucru pe care îl faci sau îl spui altfel la începutul unei prezentări te va diferenția și îți va da un avantaj față de ceilalți vorbitori.

Îmi doresc din suflet ca aceste introduceri să te inspire și te invit să comentezi mai jos, să dai și tu exemplele tale inedite.

Dacă vrei să înveți mai multe despre vorbitul în public și să-ți crești încrederea în tine, te invit să ne cunoaștem mai bine la cursul nostru ”Câștigă încredere prin Public Speaking”.

 

Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise