7 moduri prin care poți transforma vorbirea în public într-o plăcere
Hai să facem un exercițiu foarte simplu care te va ajuta să vorbești mai bine în public într-un mod pe care poate nici nu-l ghicești.
Sunt convins ca te poți gândi la o pasiune sau un hobby pe care îl ai sau l-ai avut în trecut.
Cum trece timpul atunci când faci acest hobby sau când lucrezi la pasiunea ta? Ușor sau greu?
E dificil să faci acel lucru? Te obosește cumva?
Pun pariu că dacă vorbim de activități mai solicitante fizic, chiar și oboseala pare plăcută la sfârșit, la fel ca la finalul unei zile de vacanță într-un loc superb unde te-ai plimbat toată ziua.
Acum vom schimba puțin registrul, vom vorbi de lucruri mai puțin plăcute.
Poți să îți amintești o activitate ceva mai neplăcută pe care trebuia să o faci? Mai bine zis, o corvoadă.
Cum trecea timpul atunci când făceai acea activitate?
Te obosea sau te energiza? Probabil doar atunci când te gândești la acel lucru te simți obosit(ă) 🙂
Și totuși, știi că trebuie să faci acel lucru. Așa că… te forțezi.
Tragi de tine și până la urmă reușești.
Funcționează acest lucru? Dacă-i musai… cu plăcere 🙂
Dar pe termen lung, cât de bine funcționează?
Ambiția, forțarea funcționează pe termen scurt, dar dacă vrem cu adevărat performanță, avem nevoie să găsim un mod prin care să nu mai tragem de noi, ci să fim atrași – astfel încât lucrurile să meargă mult mai lin.
Ce legătură are asta cu vorbitul în public?
Dacă citești articolul de față, presupun că vrei să te îmbunătățești în acest domeniu. Și oricine se dezvoltă s-a confruntat cu dificultăți la un moment dat.
Ai fost într-o situație în care erai în fața unui public și totuși îți doreai să fii în orice alt loc?
Poate îți spuneai: „Cine m-a pus să vorbesc?”
Sau poate ai răsuflat ușurat(ă) la sfârșit exclamând în sinea ta: „Ce bine că s-a terminat!”
Întrebarea este: cum poți transforma aceste dificultăți din vorbitul în public în lucruri plăcute, astfel încât în loc să tragi de tine, să fii atras(ă) de această activitate și să o faci astfel la un nivel înalt?
Iată câteva moduri la îndemâna oricui, care funcționează dacă le practici în mod consecvent:
1. Vorbește despre o pasiune
Dale Carnegie spunea că „vorbitorul care este mai interesat este mai interesant. El radiază vitalitate și însuflețire; aceștia sunt vorbitorii care captează mereu atenția.”
Am antrenat persoane care aveau o mare teamă de a ieși în fața unei audiențe, dar când vorbeau de pasiunile lor fața li se lumina încet-încet și frica se topea în cele din urmă într-o emoție atât de frumoasă încât și publicul era molipsit de starea lor de bine.
2. Vizualizează rezultatele pe care ți le dorești
Ce îți dorești să obții la final? Dacă vrei apreciere, aplauze și umflarea orgoliului, atunci orientează-te mai bine spre altă carieră (sunt câteva la care mă pot gândi acum dar prefer să nu le spun).
Un vorbitor cu adevărat bun nu vrea să ia ceva de la public, ci să ofere.
Dar dacă îți dorești ca publicul să fie satisfăcut după discursul tău, să plece inspirat sau cu informații sau abilități valoroase, atunci imaginează-ți acest lucru! Viziunea te va atrage și te va ajuta să duci până la capăt prezentarea cu succes.
3. Conștientizează că ai început și ai dus de la cap la coadă un proiect prin care ai creat ceva unic
Ai fost vreodată implicat la muncă într-un proiect din care ai făcut doar o părticică? Dacă da, atunci poate îți amintești că la sfârșit managerul v-a chemat pe toți și v-a spus că ați făcut o treabă extraordinară ca echipă și v-a felicitat pentru rezultate – fiecare a contat, a avut un rol important bla bla bla…
Cât de mult te-ai simțit stăpân(ă) pe acea realizare? Pe moment poate a fost plăcut că ai primit aprecieri, dar în adâncul tău știai că ai fost doar o rotiță dintr-un angrenaj pe care nici nu îl poți vedea.
Acesta este motivul pentru care multe persoane își pierd interesul la job în ziua de azi și nu mai au satisfacția muncii – nu pot face un proiect cap-coadă, pentru a simți acea împlinire și mândrie la final.
Pentru a beneficia totuși de aceste trăiri, unii se apucă să facă bricolaj, să picteze, să scrie cărți sau orice altă activitate care le satisface dorința de a crea.
Vorbitul în public este una din cele mai creative activități – implică multă documentare, construirea unei structuri de impact, repetarea discursului, susținerea și feedback-ul.
Poate fi una din cele mai mari plăceri pentru o persoană care s-a săturat să fie o simplă spiță din roată.
4. Te împrietenești cu cei din public, te poți conecta la un nivel profund
Ți s-a întâmplat vreodată să te duci la finalul unui discurs, seminar sau conferințe la speaker pentru a-i mulțumi sau pentru a-l întreba detalii suplimentare?
Cât de ușor a fost să mergi la el/ea să-i strângi mâna? Dacă a vorbit cu pasiune și a captivat publicul, sunt convins că aveai impresia că îl cunoști deja, ca pe un prieten.
Aceasta este magia prezentărilor bine livrate: te conectează cu cei din public la un nivel atât de profund în câteva zeci de minute. Pe când în alte situații ar fi trebuit să lucrezi zile sau săptămâni întregi pentru a avea o relație atât de apropiată cu acei oameni.
5. Ieși din zona de confort și evoluezi
Se spune că dacă nu crești, atunci sigur regresezi – nu există stagnare, ci doar iluzia unui confort ce te va prinde din urmă.
Dar ceea ce este mai fascinant e faptul că atunci când ne provocăm și creștem constant, deși pentru moment pare un pic dureros pentru că ieșim des din zona de confort, nivelul nostru de fericire și împlinire crește enorm.
Vorbitul în public te provoacă în mod constant, iar satisfacția pe care o vei simți doborând limitele tale îți va da o energie ce te va influența în mod pozitiv în aproape toate domeniile vieții.
6. Găsește bucurie în contribuție
Atunci când realizezi că vorbele tale vor avea un impact la sfârșit și mai multe persoane vor avea ceva de câștigat grație discursului tău, acest lucru te va motiva mai mult decât orice.
Fiecare din noi are o nevoie spirituală de a contribui în viețile celorlalți și atunci când ne dăm seama că am avut aceasta oportunitate, teama se dizolvă și putem oferi din ce în ce mai mult.
7. Recompensează-te la sfârșit
Cum te asiguri că vei avea o experiență mai bună data viitoare? Sărbătorești succesul!
Chiar dacă nu a ieșit perfect, simplul fapt că ai apărut în fața publicului e un mare succes, sunt alții care nu au curajul nici să se prezinte în fața a câțiva oameni.
Recompensarea va asocia în mintea ta activitatea de a vorbi în public cu plăcerea obținută imediat după.
De exemplu, oferă-ți un mic cadou, mergi la un masaj, cumpără-ți un desert bun, oferă-ți o floare sau ieși în oraș cu prietenii.
De fiecare dată când țin un curs nou (prima ediție) sau fac lucruri noi în training (care erau provocări pentru mine), eu merg să sărbătoresc împreună cu iubita mea soție la un restaurant frumos. Îmi fac chiar și poze cu mobilul (selfies!! 😀 ), pentru că îmi voi aduce aminte de acest succes cu drag.
Cu cât găsești mai multe astfel de asocieri pozitive, cu atât va fi mai simplu și mai plăcut să vorbești în public.
Ce ai de făcut acum, că ai citit acest articol?
Să practici bineințeles! Altfel a fost un timp irosit, teorie știm cu toții.
Dacă vrei un mediu cald unde să te ghidez personal, te aștept la cursul nostru „Prezintă cu succes online și offline”, unde aplicăm aceste lucruri într-o zile intensivă, alături de 11 participanți pasionați care vor ține câte 4 discursuri fiecare.
Dacă nu reușești să participi la următoarea ediție, aruncă o privire și la cursul nostru video la care poți avea acces oricând.
Comentarii închise