5+1 moduri prin care poți învăța să vorbești în public



Pentru multe persoane, a ieși în fața unei audiențe este o corvoadă.

Pentru alții, deși au avut dificultăți la început, vorbitul în public a ajuns să fie o plăcere: după ce și-au transformat emoțiile au reușit să se bucure de această provocare.

Ce anume face diferența? Modul în care alegi înveți și să practici această activitate.

Am avut mulți clienți care atunci când au ajuns la evenimentele noastre noastre erau deja epuizați de câte încercări eșuate au avut, nopți nedormite din cauza emoțiilor și regrete pentru prezentări care nu au mers așa cum și-au imaginat.

Întrebarea mea a fost: „De ce nu ai venit mai repede la curs?”

Mi-au răspuns că au încercat mai întâi să rezolve pe cont propriu – să se pregătească mai bine, să învețe pe de rost discursul, să își cunoască mai bine audiența etc. Erau oameni ambițioși, care au reușit pe cont propriu în domeniul lor. Dar ei nu înțelegeau că nu poți deveni bun fără să te instruiești.

Din ce în ce mai mulți oameni adoptă această mentalitate de „rezolv eu tot singur”, recunosc că și eu am făcut această greșeală în trecut în diverse domenii.

E adevărat că poți să înveți singur, dar cu multe bătăi de cap. Dacă tot încerci și eșuezi până descoperi ce merge, vei evolua dar foarte lent și din această cauză vei risca să te demotivezi rapid.

Mai e ceva: nu vei putea merge mai departe de un anumit nivel, pentru că anumite tehnici sunt mai avansate și nu le găsești așa ușor.

Dacă vrei să gătești de plăcere sau să dobândești un nou hobby atunci este ok să fii autodidact, dar dacă te încearcă emoțiile și riști să pierzi bani sau să-ți pui în pericol cariera printr-o prezentare dezastroasă, cel mai bine e să înveți de la cineva care are atât expertiză în acel domeniu, cât și experiență în predarea informațiilor și abilităților.

În acest articol vreau să-ți prezint 6 variante diferite (în funcție de nivelul de implicare, timpul alocat, interactivitate etc) prin care poți învăța rapid să vorbești în public:

1. Cărți și articole

Dacă vrei să îți îmbunătățești abilitățile pe care le ai deja sau dacă vrei să ai doar cunoștințe de bază de public speaking, poți începe să studiezi vorbitul în public fără o investiție prea mare de timp sau bani: citind cărți sau articole.

Pe blogul nostru vei găsi articole foarte valoroase, atât pentru cei care nu știu de unde să înceapă, cât și pentru cei care au experiență și își doresc idei noi și inedite.

Dacă ai nevoie de abilități în situații profesionale sau vrei să stăpânești cu adevărat arta oratoriei, îți recomand să nu te limitezi la citit – încearcă și variantele de mai jos:

2. Curs online

Cineva m-a întrebat mai demult: de ce aș face un curs de vorbit în public online?

Poate că pare ciudat, dar în ziua de azi există cursuri online de toate felurile, inclusiv cele care necesită practică în lumea reală.

Există mai multe motive pentru a face un curs online:
– Te bucuri de informații chiar dacă nu te poți deplasa în orașul în care se ține cursul;
– Mult mai avantajos față de o carte: vezi trainerul, ești inspirat(ă) de el, îi observi limbajul corporal etc – adică e o experiență de învățare vizuală și auditivă;
– Îți economisește timp: dacă nu poți ajunge la cursul live, îl poți urmări pe cel online la orice oră, în funcție de programul tău;
– Chiar dacă ai făcut cursul live, vei uita rapid informațiile – un curs online pe care îl ai mereu la îndemână te ajută să îți reîmprospătezi constant informația.

Așa este și cursul nostru online de public speaking – îți oferă foarte multă informație și după ce îl cumperi este al tău pe viață, deci îl poți accesa oricând.

3. Curs live

Cursul la care te duci și practici alături de participanți la fel de dornici de a învăța este cea mai valoroasă experiență.

Alege un curs cu teorie puțină dar concentrată (nu e bine nici să nu aibă deloc teorie, pentru că nu vei ști ce să aplici) și foarte multă practică. Dar criteriul de bază e să aibă relativ puțini participanți, pentru ca trainerul să aibă timp să ofere feedback personal fiecăruia.

Dacă îți poți răpi două zile din weekend în care să vii la cursul nostru „Câștigă încredere prin public speaking” vei avea parte de un eveniment care nu îți va transforma doar abilitățile de vorbit în public, ci și încrederea în propriile forțe. E un curs la care acceptăm doar 12 participanți pentru a avea grijă că fiecare trece cu succes prin procesul de învățare.

4. Grup de practică

Un curs te ajută enorm, e un punct de plecare, dar dacă nu practici apoi constant vei pierde încet încet acele abilități.

Un grup în care să practici în siguranță, într-un mediu prietenos, pentru a dobândi experiență este vital pentru o persoană care vrea să devină un bun vorbitor.

Așa este evenimentul nostru bilunar „Liga vorbitorilor în public” – poți veni să ții discursuri, să oferi feedback și chiar să faci networking de calitate.

Poți începe direct cu un astfel de grup, pentru că poți vedea speakeri începători în acțiune (care îți vor da încredere) și poți ține și tu un discurs.

5. Curs avansat (pentru manageri, speakeri/traineri sau persoanele care vorbesc des în public)

Dacă ai făcut un curs, ai ținut discursuri, te-ai îmbunătățit și ești mulțumimt(ă), atunci te felicit – ești cu mult peste media oamenilor care au temeri enorme de a vorbi în public.

Dacă vrei să te oprești aici te înțeleg – nu oricine vrea să exceleze în această activitate.

Dar nu vei ști niciodată cât de mare este potențialul tău.

Pentru cei ce stăpânesc vorbitul în public și vor să treacă la următorul nivel, recomandarea mea este să facă și un curs pentru avansați.

Poți vedea ce implică un astfel de curs avansat în acest articol.

5+1. Consultanță personală

De ce am trecut-o la ultimul punct? Pentru că este poate cea mai valoroasă, dar cea mai trecută cu vederea.

În momentul când ai o provocare sau un blocaj și cineva cu multă experiență vine și îți face un diagnostic personal, poți sparge mult mai rapid barierele.

De obicei, doar persoanele care conștientizează că au nevoie să lucreze și în privat ajung să caute consultanța, și de cele mai multe ori creșterea lor e exponențială.

Pentru consultanță mă poți contacta aici, dar reține că vei primi o ședință gratuită drept bonus dacă vii la cursul live.

 
Totuși, de ce crezi că cele mai multe persoane vor ezita să aleagă una sau mai multe din variantele de mai sus pentru a învăța să vorbească în public?

Ai ghicit, e vorba de scuze: nu am suficient timp, nu am bani, mi-e teamă etc.

Răspunsul la acestea e universal: dacă e cu adevărat important pentru tine, atunci vei găsi și timp și bani și vei trece peste comoditate sau frică.

 

Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise