Un curs nu te poate schimba! Dar îți poate oferi aceste elemente esențiale (II)




În prima parte a acestui articol am vorbit despre ce impact pot avea cursurile asupra participanților – cursuri ținute în companii, cursuri deschise la care poate participa oricine din proprie inițiativă și cursuri de hard skills.

Continui subiectul vorbind despre cursuri de soft skills: acele abilități intangibile, atât de greu de măsurat și totuși atât de importante în aproape orice aspect al vieții noastre care presupune comunicarea cu alte persoane.

Provocarea cea mai mare în aceste cursuri este să produci o schimbare de perspectivă, chiar și una mică dar semnificativă.
Un nou mod de a vedea lucrurile, interacțiunile sau situațiile prin care participantul trece în viața de zi cu zi.

Oricine poate preda niște abilități în mod profesionist, dar asta nu înseamnă că cei care vor participa le vor și aplica după curs.

De fapt, mare parte din informațiile pe care le învață cei care iau parte la un training sunt uitate la scurt timp dacă nu le pun în practică la scurt timp în mod repetat.

De aceea, rolul principal al unui curs de soft skills este să producă un declic mental ce poate reprezenta un nou start.

Acel început bineînțeles că va necesita acțiune și multă muncă din partea persoanei după training, dar probabilitatea ca ea să facă aceste lucruri va crește foarte mult dacă va pleca de acolo cu dorința de a pune în practică.

În acest sens, trainerul are nevoie de un anumit entuziasm pentru subiect, atitudine ce va deveni atât de contagioasă încât îi va ‘molipsi’ și pe participanți.

Și aici am avut foarte multe de învățat de la vorbitorii motivaționali.

La începutul călătoriei mele în lumea training-ului am fost foarte atras de cursurile motivaționale. Plecam cu o energie debordantă de la asemenea evenimente și mă vedeam și eu pe o scenă în fața a sute de oameni (lucru pe care l-am și făcut în mod repetat și pot spune că a fost o experiență valoroasă).

Dar odată cu timpul și maturizarea mea ca speaker și trainer mi-am dat seama că dezvoltarea personală motivațională poate fi uneori ceva umflat în mod artificial. Evident că sunt și cursuri care aduc multă valoare, dar dacă rămân doar la motivațional atunci pot deveni chiar nocive pe termen lung.

În primul rând, motivatia o găsești înauntru – e acel ”De ce” pentru care te trezești dimineața. Apoi, sunt anumite elemente pe care eu personal nu le recomand, cum ar fi pozitivismul exagerat fără o explicație bună (”Zâmbește mereu, orice ar fi!”) sau generalizările nocive (”Toți oamenii de succes fac anumite lucruri…”).

Poți citi mai multe despre partea întunecată a cursurilor de acest gen într-unul din cele mai citite articole de pe acest site, despre manipularea publicului.

Însă pasiunea trainerului, energia cu care transmite conceptele îi poate motiva pentru moment pe cei din audiență, ceea ce îi poate ajuta să aibă acel declic, să înceapă să lucreze cu propria persoană într-o direcție bună.

De fapt, am văzut mulți traineri (mai ales cei care au livrat mai mult în zona corporate) care sunt foarte monotoni și nu reușesc să angreneze publicul. Și de aceea eșuează într-o anumită măsură să livreze la maxim în training, deși ar avea enorm de mult de oferit dacă ar ști să deschidă mintea participanților și să îi convingă de valoarea cursului.

În concluzie, poți lua lucruri utile din fiecare tip de eveniment de învățarea non-formală.

Iar acum hai să vedem CE ofera cu adevărat un curs – ce elemente valoroase poate aduce în viața noastră (lista nu se vrea a fi completă, de fapt aștept comentariul tău daca ai de adăugat la beneficiile pe care le poți câștiga la un asemenea eveniment):

1. Noi perspective

Ne petrecem zilele îmbrățișând diverse rutine, lucru care nu e neapărat rău dacă vorbim spre exemplu de obiceiuri sănătoase. Însă riscul de a ne limita gândirea (și implicit rezultatele) este enorm dacă nu facem ceva diferit.

Un training are darul de a ne arăta altă fațetă a lumii, alt mod de a vedea sau de a face lucrurile care ne va ajuta să gândim singuri soluții mai bune.

2. Instrumente concrete

Așa cum am spus și în articolul precedent, partea teoretică are o importanță foarte mare chiar și la cursurile de soft skills, deoarece sunt mulți oameni care pe lângă practică au nevoie să știe acel how to – cum să procedeze specific în diverse situații.

Public speaking, tehnici de persuasiune, cele mai bune practici în comunicare, metode de gestionare a conflictelor și așa mai departe.

Dacă primești câțiva pași simpli și concreți pentru a ajunge la un rezultat, vei putea să repeți până deprinzi abilitățile și apoi să le aplici în mod uzual cu succes.

3. Practică repetată

Aceasta reprezintă esența unui curs de abilități soft: activitățile care îi pun la treabă pe participanți și reprezintă modul cel mai eficace de învățare (Learning by Doing).

Există jocuri de rol în astfel de cursuri care te ajută să te antrenezi simulând diverse situații. De exemplu, un participant joacă rolul ofițerului de relații cu clienții, iar altul clientul. Sub îndrumarea unui trainer abil, ei pot învăța noi moduri de a reacționa și pot înțelege cum e să fii de partea cealaltă a biroului.

Aceste activități creează noi conexiuni și dacă sunt urmate de o sesiune de debriefing și discuții în care trainerul știe să scoată la iveală concluziile învățate, vor putea produce un declic în mintea participanților.

Acest lucru va crește șansa ca data viitoare când participantul se confruntă cu acea situație în viața reală să reacționeze mai potrivit și dacă există perseverență în aplicarea abilităților, de fiecare dată când trece prin momente asemănătoare va mai învăța ceva și va mai adăuga o cărămidă ce va duce la crearea unei competențe reală.

4. Mediu propice creșterii

Mediul are o influență enormă asupra noastră, poți observa acest lucru de la școli și terenuri de joacă până la organizații și departamentele acestora.

În fiecare din acestea guvernează o cultură sau o microcultură ce îi influențează pe cei din acel colectiv: într-o organizație poate fi un mediu nociv, plin de critică și resentimente, în alta poate că atmosfera este una care sprijină colegialitatea și exprimarea liberă.

Dacă ne regăsim din diverse motive într-un mediu negativ la muncă sau în viața personală, un curs care merită ne poate ajuta să ne deschidem, să ne exploatăm mai mult potențialul și să descoperim aptitudini nebănuite.

5. Inspirație

Dacă am văzut mai devreme că motivația vine din interior, inspirația poate să apară în multe momente: când ascultăm un speaker, când vorbim cu oameni care sunt la fel de deschiși la dezvoltare, când facem o activitate pe care nu am mai făcut-o sau când cineva ne provoacă modul de a gândi.

Cert e că această inspirație ne poate conduce la acțiuni diferite, ce în timp (după mai multă practică susținută) vor produce rezultate diferite.

6. PROVOCAREA DE A ÎNCEPE

Am păstrat cel mai important lucru pentru sfârșit.

Un training NU te poate schimba, dar îți poate oferi acel impuls de a începe să te dezvolți, să acționezi, să lucrezi intens în direcția pe care ți-o dorești.

Astfel TU te vei putea schimba, după multă muncă evident, punând în practică instrumentele pe care le-ai învățat la acel curs.

Cunoscând aceste detalii despre ce poți primi la un training vei putea atât să evaluezi calitatea unui training înainte să îl alegi, cât și să participi cu atitudinea potrivită pentru a beneficia la maxim de timpul petrecut în sala de curs.

 

Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise