11 moduri prin care vorbitul în public îţi creşte încrederea în tine



La ce ne foloseşte să fim buni în public speaking?

Îmi amintesc prima dată când am păşit pe scenă şi tremuram de emoţie. La sfârşit, deşi eram extenuat de parcă aş fi alergat zeci de km, mă simţeam electrizat şi mult mai încrezător.

În acel moment mi-am zis: „dacă pot să fac un lucru de care mi-era atât de teamă, ce altceva pot să realizez şi nu mi-am dat seama până acum?”

De atunci am ieşit de foarte multe ori în faţa publicului şi cu fiecare discurs am simţit cum mă descopeream mai mult pe mine. Mă jucam cu tot felul de idei, obiecte de recuzită, discursuri ţinute în doi şi multe alte experimente.

Astfel am descoperit că încrederea mea creştea pe măsură ce ieşeam tot mai mult din zona de confort şi făceam lucruri inedite – spre exemplu, am ţinut un atelier de dezvoltare personală pe holul galeriilor Mobexpert Băneasa, în mijlocul oamenilor care făceau cumpărături şi se uitau curioşi la noi.

În acelaşi timp, am observat şi am ajutat foarte mulţi oameni care au pornit de la zero în public speaking. Şi la ei am văzut o creştere imensă, nu dooar în abilităţile de a vorbi în public, ci mai ales în imaginea lor de sine.

Dezvoltarea abilităţii de a vorbi în faţa unui public îţi aduce foarte multe beneficii în viaţă, dar cel mai mult te ajută să-ţi creşti încrederea în propriile forţe.

 

Iată ce poţi câştiga la capitolul încredere atunci când vorbeşti în public:



1. Ieşi din zona de confort

Orice ieşire din zona de confort înseamnă o graniţă doborâtă, o limită depăşită. Astfel ne vom da seama că putem face şi putem fi mai mult. Uneori poate fi dificil, anumite experienţe inconfortabile ne pot marca într-un mod negativ, aşa că asigură-te să o faci într-un mod eficace.

2. Îţi îmbunătăţeşti abilităţile de comunicare

Foarte puţini oameni îşi îmbunătăţesc stilul de comunicare în interacţiunile 1 la 1, dar şi mai puţini o fac în faţa unui public. Dacă devii bun în public speaking îţi vei dezvolta semnificativ abilităţile, de la contactul vizual sau tonalitatea potrivită a vocii, până la receptivitatea în faţa emoţiilor schimbătoare ale publicului.

3. Îţi dezvolţi personalitatea

Suntem diferiţi şi acest lucru ne face frumoşi, unici. Dar atunci când suntem în faţa unui public avem nevoie să comunicăm pe limba fiecăruia. Vorbitul în public ne face fim mai empatici şi să ne dezvoltăm faţete diverse ale personalităţii noastre, pentru a-i înţelege şi pe cei care se deosebesc de noi.

4. Îţi descoperi creativitatea

Crearea unui discurs necesită folosirea creativităţii noastre, care de cele mai multe ori este adormită din cauza condiţionării sociale pe care am primit-o în copilărie. Vestea bună este că poţi să-ţi trezeşti forţa creaţiei printr-un exerciţiu genial, pe care îl poţi citi aici.

5. Devii mai autentic

Am văzut speakeri care deşi aveau discursuri interesante şi o bună comunicare nonverbală şi paraverbală, păreau foarte teatrali. Acest lucru se îmtâmplă de obicei când te laşi condus de orgoliu şi ţi-e frică să-ţi arăţi personalitatea.
Atunci când îţi creezi un discurs puternic şi îţi pui sufletul în el, vei simţi că ai intrat în contact cu eul tău veritabil. Acolo este încrederea adevărată.

6. Eşti văzut ca o autoritate

Aproape oricine iese în faţă şi vorbeşte bine va fi văzut ca o autoritate în domeniu. Oamenii vor veni la acea persoană după discurs şi îi vor pune întrebări, îi vor oferi parteneriate şi astfel se vor crea oportunităţi pe care speaker-ul nici nu le bănuia.

7. Câştigi respectul celorlalţi

Asta bineînţeles, dacă le oferi tu mai întâi respectul tău. Orice sentiment pe care îl oferi publicului ţi se va întoarce înzecit. Şi de cele mai multe ori, oamenii te respectă doar pentru faptul că ai avut curajul să ieşi în faţă, pentru că ei nu au curajul să facă asta.

8. Cunoşti oameni noi într-un mod profund

După cum am spus la punctul 6, după discurs oamenii vor veni la tine să te felicite sau să te întrebe mai multe despre subiect. De obicei când cunoaştem persoane noi nu avem multe în comun şi ne conectăm doar la un nivel superficial.
Dar după un discurs plin de semnificaţie, în care i-ai atins pe cei din public, vei simţi că s-a creat o legătură specială – aveţi în comun trăiri, pasiuni şi scopuri care vă apropie instantaneu.

9. Începi să te apreciezi mai mult pe tine

De fiecare dată când faci un lucru nou, respectul tău pentru propria ta persoană creşte. Mai ales atunci când ai inspirat oamenii, ai învăţat să comunici mai bine, ţi-ai descoperit creativitatea şi ai fost văzut ca o autoritate 🙂

10. Le creşti celorlalţi încrederea în propriile forţe

Stima ta de sine (şi implicit încrederea) va creşte considerabil atunci când le vei arăta celor din public că tu crezi în ei şi că vezi în ei un potenţial pe care nici ei nu l-au observat.
Marii lideri au insuflat întotdeauna încredere celor care i-au urmat, tocmai de aceea au fost lideri!

11. Poţi să transferi acea încredere şi în alte domenii

Am lăsat la sfârşit cel mai important lucru: încrederea dobândită în atâtea feluri se va răspândi şi în celelalte aspecte ale vieţii tale, chiar şi fără să-ţi dai seama. Vei descoperi că ai relaţii mai bune, poţi să te exprimi mai bine, ai mai mult curaj când încerci lucruri noi şi te descurci mai bine în profesia ta.

Dacă vrei să devii şi tu excelent în public speaking şi să ai parte de aceste beneficii, vino la cursul meu „Câştigă încredere prin Public Speaking!”

Te invit să adaugi un comentariu mai jos, să-mi spui în ce fel ţi-a crescut ţie încrederea vorbitul în public.

Comentarii

comments

Articole similare

LASĂ UN COMENTARIU