Un discurs… pe ultima sută de metri!


Un discurs pe ultima suta de metri Dragos Stoian
Cum te-ai simți dacă ți-aș spune acum că trebuie să pregătești un discurs de la zero și să îl ții peste câteva ore în fața unui public numeros?


Pregătirea unui discurs este unul din elementele cheie pentru succesul acestuia – de obicei eu recomand să îl repeţi de cel puţin 3-4 ori, chiar în zile diferite.

Dar uneori se întâmplă să aflăm că vom ţine o prezentare pe ultima sută de metri.

De cele mai multe ori, reacționăm la o astfel de veste în felul următor: ne cuprinde un val puternic de emoţii şi avem senzaţia că timpul trece mult prea repede pentru a ‘încropi’ ceva.

Îmi amintesc la începutul carierei mele de speaker că primeam din când în când asemenea solicitări de a susține o prezentare de pe o zi pe alta (sau uneori chiar în câteva ore).

Pentru mine era că un fel de roller-coaster emoţional. Pe de-o parte mă entuziasma provocarea, pe de altă parte mă lua cu transpirații când mă gândeam că habar nu am despre ce o să vorbesc şi că nu prea am când să repet.

Cu experienţa câștigată pe parcursul timpului, am reuşit să mă relaxez şi să pot să construiesc un discurs bine structurat într-un timp extrem de scurt (și să-l repet de câteva ori foarte repede astfel încât să ies pregătit în fața publicului).

Dar dacă nu ai trecut de multe ori prin asemnea provocări, îți va veni destul de greu să creezi un discurs atât de rapid.

De aceea, vreau să-ţi prezint în acest articol câteva tehnici foarte simple care m-au ajutat pe mine în momente dificile să pregătesc prezentări de impact foarte rapid:

 
1. Primul lucru pe care ai nevoie să-l faci este să îţi schimbi starea, să te motivezi

​Criza de timp te poate aduce într-o stare de stres, teamă sau nelinişte şi dacă te lași pradă acestor sentimente, nu vei da prea mult randament la pregătire.

Pentru a ieşi din aceste stări, îţi recomand să te motivezi: ascultă muzică ta preferată, uită-te la un filmuleţ inspirant pe facebook, ieşi la o plimbare, dansează, strigă – orice îţi poate scutură acele emoţii negative.

În acest caz, motivația e ca un combustibil: după ce ți-ai instalat o stare puternică de încredere, vei privi altfel situația și vei putea să accesezi resursele necesare pentru a crea acel discurs pe ultima sută de metri.

​2. Pune pe o hârtie ideile în câteva cuvinte, cu liniuţă de la capăt, cât mai simplu alcătuite

​Pentru orice discurs – cu atât mai multe pentru unul pregătit din scurt – avem nevoie de claritate: pune 4-5 idei pe hârtie, ​pe scurt​.

Dacă încerci să scrii fraze alambicate nu o să ai nicio şansă să termini la timp şi te vei simți şi mai copleşit(a).

Ai nevoie să vezi structura ca pe o schiţă, o succesiune logică de idei – uneori te ajută chiar să le şi numerotezi, cum sunt recomandările din acest articol.

​3. Caută un subiect din care să te inspiri rapid

​Nu ai timp să citeşti cărţi, dar poţi citi recenzii de cărţi, articole sau studii de caz fascinante găsite pe internet.

Ia-ți inspirația dintr-o idee interesantă, apoi folosește-o pentru a transmite punctul tău de vedere.

Ce este vital în acest moment: să alegi un singur concept despre care să vorbeşti, altfel te vei încurca în idei şi vei crea confuzie în mintea publicului.

4. Spune o poveste, trage o concluzie

Povestirile de viaţă au două avantaje foarte mari în acest caz: au un impact emoţional deosebit şi pot fi reţinute foarte uşor (spre deosebire de tot felul de date sau cifre, idei abstracte etc).

Vorbeşte despre o experienţă personală, o povestire pe care ai auzit-o la prieteni, ceva ce ai citit despre o persoană celebră sau chiar o poveste cu tâlc (poate fi chiar una amuzantă).

Iar pentru a avea efect maxim, ai nevoie să tragi o concluzie care să fie o lecţie pentru cei din audienţă – în acest fel, foloseşti povestirile pentru a preda anumite concepte şi pentru a-i face pe cei din public să le reţină mai uşor.

​5. Ia notiţele cu ţine pe scenă!

​Am văzut mulţi vorbitori care îşi iau notiţele şi se uită din când în când jenaţi în ele, că şi cum ar copia la vreun examen 🙂

Este absolut normal să îţi iei cu ţine o hârtiuţă cu ideile principale şi să te mai uiţi pe ea!

Atât timp cât o faci confortabil, publicul o să o vadă ca pe un gest normal.

Important e să nu citeşti de pe foaie încontinuu şi să nu rupi contactul vizual cu publicul: uită-te pentru 2 secunde să îţi reaminteşti ideea, apoi spune-o folosind cuvintele tale (de aceea e atât de important să ai ideile scrise pe scurt, nu fraze întregi).

 
Dacă vei reuşi să ţii cu succes prezentări pregătite în ultimele momente, ţi se va părea mult mai uşor atunci când ai suficient timp la dispoziţie să te pregăteşti.

ATENȚIE: Asta nu înseamnă că să te obişnuieşti aşa şi să pregăteşti mereu pe ultima sută de metri discursurile tale, chiar şi atunci când ai timp 🙂

 
În final, îţi ofer oportunitatea să pregăteşti mai multe discursuri într-un timp foarte scurt după principiile de mai sus, la cursul nostru de vorbit în public Câştigă încredere prin public speaking.

Este cursul prin care sute de oameni şi-au îmbunătăţit radical abilităţile de vorbit în public – de aceea avem o garanţie atât de bună (vezi în link), pentru că ştim foarte bine ceea ce oferim.

Dacă vrei să petreci două zile intense în care să ții câte 4 discursuri și să-ți crești foarte mult încrederea în fața publicului, apasă pe butonul de mai jos:

Curs public speaking

Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise