Am dat start la videoblogul ”Vulcanul de ciocolată”!


Într-o zi, un bun prieten mi-a spus că e foarte îngrijorat pentru băiatul lui de 3 ani pe care urma să-l dea la grădiniță. Era conștient că încet, încet copilul va începe să dea piept cu viața și nu știa ce sfaturi să-i dea, cum să-l învețe să se ferească de oamenii răi, de agresiuni, batjocură sau persoane care vor să profite de naivitatea lui (poate nu se întâmplă asta chiar de la grădiniță, dar în școală încep clar problemele).

 

”Pe mine părinții m-au crescut cu niște principii: să fiu bun cu oamenii, să nu fac rău altora, să am bun simț, să fiu generos, modest, să stau în banca mea.”, mi-a spus el.

”Consider și acum că multe din el sunt valori foarte bune de viață” continuă, ”și îmi doresc foarte mult ca fiul meu să fie un om bun în societate.

În același timp, îmi dau seama că fiind un băiat de treabă, de multe ori alții mai tupeiști sau agresivi mi-au luat-o înainte, chit că era vorba de relații sau de a te face remarcat în fața profesorilor și mai târziu la locul de muncă. Am avut și mult de pierdut pentru că nu am fost mai înfipt, mai băgăreț.

Nu vreau să piardă în fața altora mai puțin pregătiți sau mai puțin înzestrați ca el, dar care au mai mult tupeu. Dar nici să devină un bully care să-i intimideze pe ceilalți pentru a ajunge în față.

Ce să fac?!”

 

Din start mi-am dat seama că dilema lui pornea de la o presupunere falsă: că poți fi ori bun și din cauza asta să ai de pierdut, adică să fii ”fraier”; ori rău, ”șmecher”, arogant, înfipt etc [introdu aici orice cuvânt care să descrie oamenii care obțin ceea ce vor într-un mod machiavelic]

 

În realitate, viața nu este așa. Nu e niciodată albă sau neagră. Are toate nuanțele posibile de gri și în uneori e și albă sau neagră.

Cei mai agresivi oameni (care par invincibili în anumite situații) au și ei fricile lor și momentele lor de tandrețe în familie. Și uneori au nenumărate lucruri de pierdut tocmai din cauza comportamentului lor care pare puternic.

 

Existența noastră este foarte complexă, uneori avem nevoie să fim calzi și apropiați de ceilalți, alteori să putem să punem piciorul în prag și să spunem NU.

Adică situațiile de zi cu zi necesită abilități total diferite, uneori opuse: de exemplu dacă ești manager ai nevoie să fii obiectiv, să nu devii prea emotiv în unele situații, să gestionezi cu sânge rece conflictele din echipă. Dar dacă aduci acea atitudine acasă în familie, în momentele în care partenerul tău are nevoie de romantism sau de susținere, vei eșua total.

Și chiar și ca manager ai o grămadă de situații în care ai nevoie să-i susții pe oamenii din echipa ta, să fii apropiat, dar fără să te apropii prea mult sau să devii prea permisiv.

 

Nu există ”prea bun” cu ceilalți în situațiile în care cineva abuzează de noi, există ”mi-e teamă să mă impun, așa că tac din gură și spun că las de la mine că vaai ce bun sunt eu”. Dar înăuntru fierb de furie și dacă aș avea ocazia m-aș răzbuna imediat.

 

Răspunsul scurt este să fii bun/blând/apropiat/permisiv în situațiile în care se potrivește această atitudine pentru că îți dorești tu să fii așa. Și să fii ferm/directiv/puternic/încăpățânat atunci când ceilalți te atacă, dar nu exagerat de agresiv pentru că ți-e teamă să nu devii un ”loser”.

Este adevărat că nu e ușor să te comporți atât de diferit în diverse situații, e mai ușor să fii mereu permisiv sau mereu agresiv (cu avantajele și dezavantajele sale pentru fiecare), dar adevărul e că pentru a avea o viață împlinită să ne descurcăm în ambele variante.

 

Răspunsul lung va fi discutat pe tot parcursul acestui videoblog, unde vom renunța la clișee ca pozitivismul exagerat și vom găsi împreuna moduri de gândire, tehnici și abordări aplicabile în viața de zi cu zi pentru a ne îmbunătăți abilitățile de comunicare, prezentare, leadership și încrederea atât pe plan personal cât și profesional.

 

Acum poți bănui acum de ce am denumit cartea ”Lecția vulcanului de ciocolată?”

Păi în primul rând e desertul meu preferat! 🙂

În al doilea rând, uită-te la primul episod de mai sus din videoblog pentru a afla mai multe și dacă ți-a plăcut trimite-l și prietenilor tăi.

 

Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise