Ce presupune un curs AVANSAT de public speaking?
Am avut multe persoane care m-au întrebat dacă organizez și cursuri avansate de vorbit în public.
De obicei, le răspund cu două întrebări:
– Ce înseamnă pentru tine să fii avansat ca vorbitor în public?
– De ce îți dorești să fii avansat în această activitate?
Ne închipuim că un speaker avansat e foarte volubil, se descurcă fără probleme în orice situație cu publicul și apare foarte charismatic în fața celorlalți.
Dar aceasta este doar o impresie de suprafață, multe persoane din media pot avea aceste calități (prezentatori TV, cântăreți, comedianți etc), dar de cele mai multe ori poartă o mască socială prin care nu știu să influențeze să obțină anumite rezultate în urma prezentărilor lor.
Bineînțeles că experiența e unul din factorii de bază pentru a trece la următorul nivel ca vorbitor avansat: ai neapărat nevoie să fi ținut suficiente prezentări pentru a-ți gestiona emoțiile și să ai deja abilități solide de a te conecta cu publicul.
Dar experiența nu spune prea multe despre provocările pe care le vei întâmpina. Am avut mulți participanți cu experiență vastă în vorbitul în public care deși erau destul de confortabili în fața publicului, nu stăpâneau anumite elemente de bază, deoarece nu investiseră încă în ei pentru a face un curs care să le arate pas cu pas elementele esențiale.
Așa că voi enumera în acest articol mai multe mentalități sau abilități pe care le văd eu necesare pentru a deveni avansat în public speaking.
Modul de gândire este cel mai important, iar cea mai puternică mentalitate este următoarea: Pentru a fi cu adevărat avansat în public speaking, nu trebuie să vreau sa fiu avansat, ci să vreau să influențez viețile oamenilor din publicul meu și sa fiu dispus(ă) să mă instruiesc.
Spun asta pentru că văd vorbitul în public ca pe un mod de a servi pe cei din audiență, de a influența, de a oferi. Dacă pleci cu gândul că vrei să devii avansat pentru a impresiona sau pentru a arăta mai bine, oamenii vor simți asta – dacă vrei glorie, poate că ar trebui să te îndrepți către industria divertismentului.
De aceea, o altă mentalitate pe care o predau la cursurile mele este aceea că în public speaking nu e loc de orgoliu personal, iar asta îl ajută pe vorbitorul care vrea să devină avansat să iasă permanent din zona de confort, să nu îi fie teamă să greșească și astfel să se dezvolte constant.
Gestionarea situatiilor dificile: nu e atât de greu să repeți un discurs și să îl livrezi destul de bine, dar ce faci cu momentele în care cineva din public te întrerupe sau te contrazice?
Pentru aceste momente, în cursul nostru avansat de public speaking am introdus câte un ‘participant dificil’ dintre colegi, care joacă rolul unei anumite tipologii și întrerupe în diverse moduri vorbitorul.
De fiecare dată sorții aleg alt participant dificil și este atât provocator cât și amuzant să urmărești cum ies din încurcătură vorbitorii și cât de greu le este să își continue discursul după astfel de întreruperi.
Urmărește aici un discurs de la cursul nostru cu acești participanți dificili și observă cât de bine se descurcă speakerul.
Abilitățile de training și moderare sunt esențiale pentru un vorbitor avansat, deoarece va avea nevoie să transmită anumite concepte astfel încât publicul să le rețină și să le pună în practică.
Capacitatea de persuasiune este una din cele mai importante, practic în orice discurs avem nevoie mai întâi să convingem publicul să ne asculte, apoi să îl convingem să ia în considerare conceptul pe care îl prezentăm sau chiar să acționeze.
Iar vânzarea (în public) merge mână în mână cu persuasiunea, de fapt orice discurs în care vrei să convingi vinzi ceva: poate că nu e vorba de un produs sau un serviciu, ci de o idee sau chiar de persoana ta (de exemplu, orice interviu de job este o prezentare în care îți vinzi abilitățile de a efectua cu succes acel job).
Următorul element este versatilitatea. Să fii capabil să livrezi o gamă variată de discursuri pentru cele mai diverse audiențe.
Pentru acest lucru ai nevoie să poți să fii flexibil(ă) în exprimare și limbajul non-verbal, să stăpânești multe tonalități și să te poți conecta cu oameni foarte diferiți.
Și pentru că tot am vorbit de situații neprevăzute, ai nevoie să poți improviza rapid și eficace. De multe ori suntem surprinși să aflăm că vom ține un discurs într-un timp foarte scurt sau pur și simplu participăm la discuții dinamice în public, răspundem la întrebări sau moderăm discuții – nu ai cum să te pregătești pentru aceste situații, ci să-ți dezvolți spontaneitatea.
Apropo de spontaneitate, ultimul element foarte important de pe lista de abilități pentru un speaker avansat este umorul – cum să destinzi publicul, cum să-l apropii prin umor dar fără să faci abuzuri și să devii neserios.
Mai sunt și alte elemente care fac dintr-un vorbitor unul avansat, dar acestea reprezintă punctul de plecare.
Revin la experiență pentru că este un punct cheie: ai nevoie de multă experiență relevantă, adică în mai multe situații diferite (și dificile), în fața unor audiențe variate, având obiective clare și aplicând lucrurile enumerate mai sus.
La început am spus că adresez celor interesați întrebarea ”De ce vrei să fii avansat?”. Îți propun câteva răspunsuri pe care le-am auzit la participanții noștri:
– Să inspir alți oameni prin evenimente și cursuri ținute de mine
– Să mă dezvolt și mai mult pentru a-i influența pozitiv pe cei din jurul meu
– Să am o performanță mai mare în munca mea
– Să îmi exercit pasiunea
– Să-mi ajut colegii să aibă rezultate mai bune în muncă
În final, dacă ți-ai dorit vreodată să devii avansat în vorbitul în public vreau să te întrebi și tu de ce și dacă găsești un răspuns care să te motiveze, te aștept la cursul meu avansat de public speaking:
http://www.dragosstoian.ro/curs-avansat-public-speaking/
Este un curs care te va ajuta nu doar în fața unui public, ci te va dezvolta în aproape orice situație care necesită comunicarea sau stăpânirea de sine.
Comentarii închise