Cele mai întâlnite gesturi în prezentări cu publicul și semnificația lor




 
Pe lângă informațiile transmise prin cuvinte, oamenii mai vorbesc și cu: mâinile, picioarele, postura corpului, expresiile faciale, respirația, privirea sau tonalitea vocii.

În acest articol vom discuta despre gestică și vom face un sumar al gesturilor cele mai întâlnite, atât în prezentări cu publicul cât și în conversații.

ATENȚIE! Nu ne propunem să discutăm despre toate gesturile pe care să le folosești sau nu, ci despre cele mai întâlnite, atât utile cât și nocive pentru prezentări.

La fel ca și alte nații latine, ”vorbim” destul de mult cu mâinile, fapt ce ne ajută să transmitem mesajul cu un impact mai mare.

De fapt acesta este rolul principal al gesticii: să ”zugrăvească” ceea ce spunem într-un mod imaginativ. De fapt, putem comunica (la un nivel primar) atunci când suntem în altă țară prin simple gesturi, chiar dacă nu vorbim aceeași limbă.

În plus, mișcările mânilor adaugă dramatism, subliniază anumite părți importante ale prezentării și chiar transmit uneori lucruri pe care nu le pot transmite cuvintele.

Înainte să le enumerăm, e important de reținut că unele persoane gesticulează mai amplu și mai teatral (de pildă persoanele vizuale), altele ceva mai echilibrat sau chiar discret, deci nu trebuie neapărat să îți însușești gesturi care nu ți se potrivesc, ci mai degrabă să fii atent/ă la cele care pot transmite mesaje nepotrivite.

1. Brațele încrucișate sau care acoperă corpul

Brațele încrucișate pot transmite închidere, defensivitate sau refuz de a comunica.
Mulți ar spune că îți ții brațele încrucișate pentru că așa e comod sau poate că ți-e frig. Și acest lucru e adevărat în anumite situații!

Dar atunci când vrei să transmiți încredere (pentru a convinge sau pentru a colabora de exemplu), ai nevoie să fii cât mai deschis/ă.

De asemenea, există și varianta în care avem o mână peste zona abodminală, ceea ce semnifică apărare – ca și cum ne-am pregăti să nu fim loviți în punctele vitale ale corpului.

Deși pare irațional, teama de situații penibile sau de respingere socială poate fi asemănătoare cu frica de a fi răniți fizic, deci corpul se va apăra inconștient într-un mod similar.

Mențiune specială: Poate că ai observat că în multe profile business (LinkedIN, interviuri pe site-uri, pagina ‘Despre’) se folosește acea imagine a omului ‘de succes’ care zugrăvește un zâmbet (uneori prea) plin de siguranță de sine și are brațele încrucișate. Din câte am înțeles, fotografii recomandă de cele mai multe ori această poziție deoarece într-un portret de la brâu în sus în care să se vadă și mâinile aceasta este singura poziție statică ce poate fi folosită, iar în cele din urmă a devenit un clișeu. Din punctul meu de vedere, o asemenea postură poate denota superioritate sau poate chiar aroganță.

2. Gesturi nervoase, repetitive sau calmante

De cele mai multe ori nesiguranța, teama, stresul sau tracul se transmit în mișcări repetitive ale mâinilor (sau ale picioarelor).

Pot arăta ca ticuri nervoase: frângerea mâinilor, jocul cu bijuterii, aranjarea nesfârșită a părului etc.

La aceeași categorie intră și mișcările menite să auto-calmeze în mod inconștient: mângâierea unei mâini cu cealaltă, ștergerea feței, scărpinarea. E ca și cum am încerca să ne asigurăm: ”totul e bine, stai liniștit”.

Eu de obicei recomand celor care participă la cursuri să conștientizeze partea bună a acestor gesturi: energia din care provin. Înseamnă că ai un impuls interior pe care îl exteriorizezi astfel și e mai bine decât să fii moleșit.

Ai nevoie doar să îți redirecționezi această energie într-o gestică ceva mai largă, mai expresivă, mai energică.

3. Marcarea sau ancorarea unor zone

E deosebit de util să marchezi cu mâinile (sau chiar cu întreg corpul) anumite zone imaginare prin care să clasifici lucrurile despre care vorbești.

Exemplu: ”Feedback-ul folosit în cursurile noastre este de două feluri: apreciativ (arăt cu ambele mâini în dreapta mea) și constructiv (arăt cu mâinile în stânga)”.

Publicul va vedea cu ochii minții categoriile și atunci când te vei întoarce la aceleași zone va ști imediat despre care din ele e vorba (doar să ai grijă să nu le încurci:))

De fapt, acest lucru este atât de natural pentru comunicarea nonverabală, încât oamenii îl înțeleg instantaneu în mod intuitiv – urmărește filmul de mai jos pentru a vedea o demonstrație făcută de celebrul Bobby McFerrin:



4. Mâinile la spate sau ținute în buzunare

Când vorbești e foarte bine să gesticulezi, dar ce faci cu mâinile în momentele când nu spui nimic, de exemplu când adresezi o întrebare și asculți pe cineva din public vorbind?

Mulți oameni își țin mâinile la spate, gest care poate arăta că ascund ceva sau te poate duce cu gândul la un profesor strict care nu inspiră încredere, ci teamă (parcă ar ține un băț cu care se pregătește să te altoiască).

Mâinile în buzunare pot semnifica același lucru (le ascunzi din neîncredere) sau nonșalanță, dacă sunt combinate cu o atitudine nepăsătoare.
Totuși, o mână în buzunar în timp ce ne plimbăm pe scenă și povestim poate transmite și familiaritate, un lucru util în conectarea cu publicul, atât timp cât nu o ținem prea mult acolo.

Pentru câteva alternative corecte de poziție neutră a mâinilor care transmite încredere poți accesa cursul nostru online de public speaking.

5. Degetul arătător ridicat sau îndreptat spre public

Degetul arătător semnifică partea noastră războinică (simbolul sabiei), energia care poate fi motivantă și poate îndemna la acțiune sau poate deveni chiar agresivă, atunci când nu e controlată.

Atunci când ”împungem” publicul cu degetul transmitem agresivitate și putem trezi emoții negative. Acest deget îndreptat spre oameni aduce amintiri asociate cu pedeapsa, aruncarea vinei sau impunerea.

În schimb, degetul îndreptat în sus poate fi folosit cu succes pentru accentuarea unei idei importante, spre exemplu însoțind vorbe ca următoarele: ”Atenție! Lucrurile despre care vom vorbi azi vor avea un efect vizibil în munca voastră doar dacă le veți aplica în mod practic!”

6. Mâna în fața gurii

Un gest clasic care transmite de cele mai multe ori nesinceritate, ca și cum corpul ar încerca să cenzureze posibilul neadevăr acoperind gura.

De cele mai multe ori e recomandat să nu ne acoperim gura, pentru că putem genera o lipsă de încredere în audiența noastră.

Asta nu înseamnă că de fiecare dată când punem mâna în fața gurii mințim, dar e bine să fim conștienți că gestul poate fi interpretat negativ. Spre exemplu, am ținut o dată o prezentare împreună cu o prietenă și m-am surprins că îmi duc mâna la gură pentru a încerca să nu o întrerup (voiam să spun ceva în completare, dar mi-am dat seama că ea mai are de adăugat ceva și am lăsat-o să își termine ideea).

7. Atingerea corpului în zona pieptului

Am avut multe persoane la cursul nostru live care și-au dat seama că s-au atins pe piept într-un moment emoțional al prezentării și m-au întrebat la sfârșit îngrijorate dacă este un gest potrivit.

Această atingere reprezintă intrarea în contact cu partea noastră mai sensibilă și poate transmite empatie, conectare profundă sau sentimente împărtășite.

Le-am răspuns participanților că e un gest foarte util, care vine din partea noastră emoțională și ne ajută să transmitem mesajul cu un impact mai mare – cei din public vor simți la rândul emoția și se vor ”molipsi”.

Spre exemplu, poți apela la acest gest într-o prezentare în care subliniezi importanța oamenilor de lângă tine atunci când treci prin momente dificile pentru a arăta acest sentiment plăcut de vulnerabilitate, atunci când ne dăm voie să fim noi înșine și suntem susținuți în trăirile noastre.

8. Gesturi largi, expresive

Dacă ai fost vreodată în Italia, ai observat că oamenii vorbesc foarte mult folosindu-și mâinile, ba chiar au o întreagă colecție de gesturi pentru a exprima multe emoții diverse.

Așa cum spuneam la începutul articolului, gesturile completează perfect comunicarea, împreună cu alte elemente nonverbale.

De aceea, dacă simți că e natural pentru tine să faci gesturi largi sau energice, nu te inhiba, lasă mâinile să picteze povestiri, emoții și stări!

Spun asta pentru că am descoperit că există uenori o gândire limitativă care spune că în situații profesionale se recomandă o gestică restrânsă, echilibrată. Această variantă e ok doar dacă firea ta este ceva mai linișitită și ai aceleași mișcări ale mâinilor și atunci când vorbești cu prietenii.

Important e să fii natural/ă, pentru că acest lucru va transmite mai multă încredere decât orice tehnici repetate și te va ajuta să te conectezi mai ușor cu audiența (lucru ce va facilita și convingerea acesteia).

În finalul acestui articol, te îndemn să adaugi mai jos un comentariu pentru a ne spune ce gesturi folosești tu și care din ele ar fi recomandate pentru diverse situații (sau care ar trebui evitate).
 

Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise