8 greşeli comune de postură în public speaking



Corpul nostru transmite mult mai multe lucruri decât putem comunica prin cuvinte.

Știm cu toții că limbajul corporal este mult mai important decât ceea ce spunem, dar știi care element din acest limbaj are cel mai mare impact atunci când vorbim în public?

Postura!

Modul în care stăm în faţa audienţei este esenţial în public speaking, astfel transmitem siguranţă și echilibru, şi avem tendința să credem mult mai mult din ceea ce spune un vorbitor în care am încredere.

Dacă un speaker este adus de spate sau stă înclinat într-o parte, arată prin limbajul corporal că nu este suficient de sigur pe el şi îi va fi greu să scape de această impresie negativă (chiar dacă va vorbi foarte bine).

În acest articol vom discuta despre unele din cele mai întâlnite greşeli de postură pe care le fac cei care vorbesc în public.

Aici vom vorbi doar despre postură, greşelile de gestică le vom trata într-un articol viitor.

ATENŢIE: toate posturile de mai jos sunt absolut acceptabile în viaţa de zi cu zi, de exemplu atunci când avem o conversaţie între prieteni sau stăm relaxaţi la umbra unui copac.

Dar atunci când ieşim în faţa unui public, avem nevoie să transmitem energie şi siguranţă (fără să părem îngâmfaţi).
 

Iată 8 greșeli clasice pe care le fac cei care ies în public – observă-le în imaginile de mai jos și citește ce comunică fiecare din ele:

1. Rezemat pe un picior în lateralpicior-lateral

Această postură este adoptată de foarte mulți oameni când vorbesc în public, pentru aparenta comoditate.

De fapt, rupe echilibrul corpului și transmite instabilitate. Și nici măcar nu este comodă – piciorul pe care stăm va obosi repede și atunci vom schimba greutatea pe celălalt, adăugând un balans neplăcut.

Alt dezavantaj: scade din înălțimea vorbitorului (încearcă să stai cu greutatea pe ambele picioare, la lățimea umerilor, și vei vedea diferența).
 

2. Rezemat pe un picior în spatepicior-spate

O postură care transmite pasivitate: vorbitorul este distanțat față de public.

Acest lucru se întâmplă deoarece greutatea este lăsată pe piciorul din spate: încearcă să muți greutatea pe piciorul din față, să vezi cum se schimbă atitudinea pe care o transmiți.

La această postură se mai adaugă și toate dezavantajele celei de mai sus.
 

3. Picioarele prea depărtate (postura „cowboy”)cowboy

Este bine să avem greutatea repartizată egal pe ambele picioare, dar dacă sunt prea depărtate atunci vom transmite aroganță.

Aroganța este de fapt o teamă ascunsă de a fi vulnerabil, de a-ți arăta adevărata față.

Poți totuși să folosești uneori această postură pentru a juca în mod amuzant personaje agresive (spre exemplu șeful care vrea să domine).
 

4. Picioarele prea apropiate sau încrucişatedrepti

Dacă stăm astfel, ocupăm foarte puțin loc și transmitem inconștient că suntem neimportanți, că ne este teamă să folosim spațiul din jurul nostru.

În mod asemănător, picioarele încrucișate semnifică o nesiguranță și o închidere pentru a ne proteja. Iar orice închidere din partea noastră ca vorbitori îndeamnă și publicul să se închidă la comunicare.
 

5. Spatele prea drept şi încordat (postura „scândură”)scandura

E bine să ai spatele drept, dar fără să fii țeapăn sau încordat! Unii oameni exagerează acest lucru și poți vedea că rezultatul este foarte nenatural.

Spatele ca o scândură indică tensionare, care vine din frică – o teamă pe care vrem să o ascundem. De aceea bravăm, încercând să arătăm că suntem puternici.

Dacă folosim această postură, vom transmite un anumit nivel de încredere (înclinta mai mult spre agresivitate), dar publicul va simți lipsa de naturalețe și de conectare.
 

6. Bazinul scos în afară
bazin-in-fata
Această postură arată relaxare exagerată și lipsă de energie.

E posibil ca persoanele care stau astfel când vorbesc în public să adopte această postură și în viața de zi cu zi (fără să-și dea seama), deci e nevoie mai întâi de o auto-observare și de o schimbare conștientă a acestui obicei.
 

7. Spatele cocoşat
cocosat
Încovoierea spatelui sau umerii lăsaţi comunică lipsă de încredere, stimă de sine scăzută, teamă.

Atenție: asta nu înseamnă că vorbitorul nu este încrezător în general, ci doar în acea situație. Din cauza emoțiilor, corpul se cocoşează în mod inconștient, ca și cum s-ar scuza.
 

8. Trunchiul înclinat într-o parte
trunchi-intr-o-rana
Orice dezechilibru sau asimetrie în postura noastră transmite ezitare și lipsă de siguranță, ca și cum ne îndoim de ceea ce spunem.

Asta nu înseamnă că trebuie să stăm perfect drepți pe tot parcursul discursului! Putem să ne îndoim trunchiul sau să ne înclinăm, dar cu scop – spre exemplu poţi arăta prin această postură cum stăteam pe gânduri atunci când îţi era greu să iei o decizie.

 
Concluzie:

Cred că ai observat că în acest articol nu am prezentat decât greșelile, pentru că vreau să te las pe tine să intuiești care sunt posturile bune.

Poţi afla care sunt acestea urmărind speakeri care îţi transmit încredere și observândi cum îşi folosesc corpul pe scenă.

Dar cel mai bun mod de a practica și asimila o postură bună este să practici vorbitul în public și să primești feedback profesionist, pentru a corecta greşelile în timp real – astfel benficiezi de o învăţare accelerată şi devii bun în cel mai scurt timp.

 

Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise