Cea mai mare greşeală pe care poţi s-o faci în public speaking


Sursa: https://flic.kr/p/5B8YMt, licenta: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/


 
Oare să fie faptul că nu vorbeşti cursiv?

Sau că te blochezi în timpul discursului?

Sau că nu ştii ce să răspunzi atunci când primeşti o întrebare dificilă din public?

Sau că nu te conectezi cu cei din audienţă?

Ţie de ce anume îţi este teamă cel mai mult atunci când vorbeşti în public?

 
Dacă nu ai experienţă foarte mare, eu te îndemn să mergi şi să faci toate greşelile de mai sus.

Pentru că cea mai mare greşeala pe care poţi s-o faci în public speaking este să-ţi fie frică să greşeşeti.

(Ai observat că am făcut o greşeală, o mică cacofonie în fraza de mai sus? Şi încă una adineauri 🙂 Dacă ţi-au sărit în ochi şi te-au deranjat foarte rău, poate că ai nevoie să îţi dai seama că greşelile nu sunt atât de tragice)

Din păcate trăim într-o societate care cultivă o mentalitate a perfecţionismului.

În şcoală eram pedepsiţi dacă greşeam, la locul de muncă la fel – puţini angajatori îşi încurajează oamenii să încerce lucruri noi pentru a progresa.

Creştem atât de înfricoşaţi să nu facem ceva nepotrivit încât avem impresia că a greşi este echivalent cu a eşua.

Dar tocmai aceste greşeli ne învaţă să evoluăm! Cum poţi face o treaba extraordinară din prima? Ai nevoie să încerci mai întâi, să vezi ce funcţionează şi ce nu funcţionează pentru tine.

Din punctul meu de vedere, adevăratul eşec este să nu încerci şi să stagnezi.
 

Iată câteva exemple pe care le-am auzit în cursurile noastre de public speaking şi în şedinţele personale de consultanţă:

– mi-e frică să nu mă blochez
– vreau să vorbesc perfect cursiv, fără nicio greşeală gramaticală
– ce fac dacă un participant mă „închide” cu o întrebare?
– am emoţii – dacă nu iese bine?
– cum pregătesc discursul astfel încât să fiu puternică orice ar fi?

Toate aceste lucruri ne crează emoţii negative care se vor reflecta în discursul nostru şi ne vor împiedica să ieşim din zona noastră de confort.

 
Ce poţi face pentru a scăpa de teama de a nu greşi?

1. Ridică presiunea pe care ţi-o pui tu singur(ă) pe umerii tăi!

În cartea lui , Brian Tracy vorbeşte despre legea efortului indirect.

În planul fizic, cu cât depui un efort mai mare, cu atât ai rezultate mai bune: dacă vrei să baţi un cui, cu cât îl loveşti mai tare cu ciocanul, cu atât intră mai repede.

Dar în plan mental sau emoţional, cu cât depui efort mai mult într-o anumită direcţie, cu atât o să te îndepărtezi de ceea ce îţi doreşti.

Atunci când îţi doreşti ca speech-ul tău să fie perfect, vei pune o mare greutate asupra ta, şi tocmai acest lucru te va bloca. Realizează că există ceva mult mai important decât estetica sau fluenţa discursului – astfel te vei putea relaxa.

 
2. Caută un mediu care să te susţină

Pentru a-ţi da voie să greşeşti, ai nevoie să exersezi vorbitul în public într-un mediu confortabil, unde nu vei fi criticat(ă) şi unde vei putea să te simţi bine în timp ce vorbeşti.

Am moderat un grup unde am creat acest mediu pentru câţiva ani şi pot să-ţi spun că am văzut creşteri spectaculoase, oameni care aveau temeri imense de a vorbi în public (şi de a greşi) care au evoluat rapid pentru că au văzut că sunt acceptaţi şi încurajaţi necondiţionat.

Acum am înfiinţat un nou grup, numit „Liga vorbitorilor în public”, poţi să te înscrii aici. Aici vei primi aceeaşi susţinere şi chiar mai mult – dă click pe link pentru a afla mai multe.

În cadrul acestui grup poţi asista la alte discursuri ţinute de începători, poţi susţine chiar tu un discurs pe o temă aleasă de tine, sau poţi vedea speech-uri ţinute de invitaţi speciali, oameni deosebiţi care au experienţă dar şi multă pasiune.

 
Dacă vrei rezultate mai rapide, vino la cursul nostru de public speaking de 2 zile, vei avea parte de o experienţă intensă de vorbit în public şi dacă vei participa la curs, vei avea acces gratuit timp de 6 luni la Liga vorbitorilor în public.

 
3. Exersează cât mai mult!

Am văzut speakeri începători care găsesc un stil care funcţionează, apoi nu mai încearcă nimic nou, de frică să nu greşească. Dar tocmai din această cauză rămân la un nivel foarte mic..

Încearcă tot ce îţi vine în minte legat de public speaking, aplică regulile apoi încalcă-le!

Astfel vei putea greşi mai repede la început, şi nu va fi o tragedie dacă vei practica în acel mediu confortabil, care nu te judecă.

Liga noastră de vorbitori în public este locul perfect unde poţi încerca o dată la 2 săptămâni diverse abordări, apoi îţi poţi urmări performanţa de la o ediţie la alta.

 
În final, te las cu un citat care se potriveşte perfect acestui articol:

„O viaţă petrecută făcând greşeli nu numai că este mai onorabilă, dar şi mai folositoare decât o viaţă petrecută fără să faci nimic.”

George Bernard Shaw

 
Update: după ce am primit un e-mail referitor la acest articol, vreau să adaug o idee de la o cititoare a site-ului, căreia vreau să-i mulţumesc pentru contribuiţie. Andreea spune: „Este foarte interesenta ideea legata de greseli si abordarea acestora in toate ariile vietii.”

Într-adevăr, această mentalitate poate fi folosită în aproape orice domeniu unde vrem să învăţăm ceva nou. Asigură-te că poţi exersa şi poţi greşi fără consecinţe serioase (dacă greşelile duc în domeniul tău la ceva greu de reparat, găseşte o cale de a simula aceste greşeli).

 

Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise