Studiu: care sunt cele mai mari provocări în public speaking (plus soluții concrete pentru acestea)



Aproape orice persoana are provocări atunci când vorbește în public, chiar și cei care au experiență, deoarece această activitate este foarte solicitantă, complexă și imprevizibilă (și foarte frumoasă, după ce îi stăpânești secretele!)

Am efectuat un studiu pe 200 de persoane cu vârste cuprinse între 28 și 45 de ani, adresându-le o singură întrebare: ”Care este cea mai mare provocare pe care o aveți legată de vorbitul în public?”

Nu le-am dat nicio variantă, pentru că nu am vrut să-i influențez oferindu-le exemple cu problemele pe care deja știam că le au cei mai mulți oameni.

Au fost răspunsuri foarte variate, dar majoritatea pot fi grupate în câteva categorii de provocări similare.

De aceea, am ales 9 categorii distincte care reunesc răspunsurile lor plus incă o categorie în care intră cele mai particulare, răspunsuri care au fost total diferite și nu au numărat mai mult de 1-2 persoane.

Ghici care este cea mai întâlnită provocare, cu o majoritate covârșitoare?

 


48% – Teama/emoțiile

Indiferent de proveniență, nivel financiar, studii sau experiență profesională, teama de a vorbi în public rămâne pe primul loc, la distanță mare de celelalte provocări.

Îți recomand următoarele articole care te vor ajuta să transformi această frică (vei vedea că nu poți scăpa de emoții, dar nici nu îți vei dori odată ce înțelegi rolul lor):

Paradoxul fricii de a vorbi în public

Cele mai ÎNGROZITOARE lucruri care ți se pot întâmpla dacă vorbești în public

 
8% – Captarea și/sau păstrarea atenției

Dacă nu știi să te diferențiezi din primele momente, există o mare probabilitate ca publicul să te catalogheze drept un alt vorbitor plictisitor și să nu te mai asculte aproape deloc.

De aceea, primul lucru pe care ți-l recomand este să înveți să captivezi audiența ta din introducere, articolul de jos te va ajuta enorm (este cel mai citit articol de pe blog):

13 introduceri altfel pentru discursuri cu impact garantat

Cât despre menținerea atenției, discuția devine mai amplă, deoarece vei avea multe provocări pe parcursul unei prezentări (de exemplu atunci când ții discurs după ora prânzului și oamenii sunt ghiftuiți și somnoroși) și sunt multe situații și cazuri distincte.

Dar pot să-ți recomand un articol cu o tehnică ce poate ține oamenii cu sufletul la gură de la început până la sfârșit, folosind un element extrem de simplu (nu poți utiliza această tehnică în orice situație, dar atunci când îți permite cadrul, rezultatele vor fi garantate).

 
8% – Un public numeros

Am avut mulți participanți la cursurile noastre de vorbit în public care reușeau să susțină prezentări destul de relaxați în fața a 3-4, maxim 10-12 oameni (spre exemplu o ședință la serviciu), dar când publicul devenea mai numeros simțeau că sunt copleșiți și toată experiența lor parcă nu mai însemna nimic.

Pentru a vorbi cu succes în fața unei audiențe mari îți recomand două lucruri:

– exersează mai întâi într-un mediu prietenos, cu un public mediu ca număr (15-25 de persoane), pentru a te deprinde cu mai multe persoane – Liga vorbitorilor în public este un astfel de eveniment bilunar la care te invit cu mare drag

– Găsește satisfacția pe care ți-o poate oferi vorbitul în public – dacă o faci doar pentru că „trebuie”, va fi deosebit de dificil să ai succes în fața unui public foarte numeros.
Acest articol îți va oferi 7 moduri prin care poți transforma vorbitul în public într-o plăcere.

 
7% – Transmiterea mesajului cu claritate

Transmiterea mesajului este mult mai importantă decât emoțiile, de fapt este vitală pentru orice discurs.

De ce? Pentru că oamenii sunt în public pentru a primi un mesaj de interes sau valoare pentru ei, nu pentru a asista la un spectacol ținut de un speaker fără nicio emoție, care vorbește nespus de frumos dar nu spune ceva util.

Pentru a ști ce mesaj vrei să transmiți, îți recomand un articol despre ceva ce este esențial pentru orice discurs, dar puțini oameni îl cunosc cu adevărat.

 
5% – Structurarea discursului

Cheia aici este simplitatea și claritatea: structura nu trebuie să fie spectaculoasă, ci să transmită cât mai eficace informațiile și mesajul central.

Acest infografic te va ajuta să descoperi cea mai simplă structură, precum și pregătirea discursului, pregătire ce te va ajuta să transmiți cu impact mesajul tău.

 
4% – Conectarea cu publicul

Construirea unei relații apropiate cu publicul din primele momente constituie unul din cei mai importanți factori pentru succesul discursului tău.

Faptul că atât de puțini oameni o consideră o provocare majoră nu înseamnă neapărat că se descurcă foarte bine la acest capitol, ci mai degrabă că nu au trecut încă peste emoții.

De fapt, emoțiile te ajută cel mai bine să te conectezi cu publicul, dacă înveți să le direcționezi corect și să molipsești publicul cu starea ta de bine – citește acest articol pentru a învăța cum poți face acest lucru.

 
2% – Susținerea de cursuri

De multe ori, ne dorim (sau suntem nevoiți) să dăm mai departe cunoștințele noastre acumulate într-un anumit domeniu.

Aceasta este o mare provocare, pentru că ne vom întreba: ”Cine sunt eu să predau aceste informații?”

Prima mentalitate pe care ți-o recomand atunci când ții un curs sau training este să nu te consideri un expert care ar trebui să știe tot (și riscă să fie pus în dificultate dacă nu poate răspunde la anumite întrebări), ci un lider care a avut curajul să trasmită din experiența și expertiza lui, pentru a oferi ceva valoros celor din public.

Apoi îți recomand un articol despre cum să-ți construieti propriul program de training.

 
2% – Impactul asupra publicului

Am fost surprins să văd că sunt puține persoane care văd impactul ca pe o provocare, sau poate că nu sunt mulți care o conștientizează, deoarece nu se întâmplă să vezi foarte des discursuri cu un impact foarte mare, mai ales în mediul business.

Asta îmi spune că de cele mai multe ori oamenii se concentrează pe propria persoană, în loc să realizeze faptul că publicul (și impactul asupra acestuia) este cel cu adevărat important.

Chiar dacă am multă experiență în acest domeniu, mărturisesc că maximizarea impactului asupra celor din public este provocarea mea numărul 1, și va rămâne atât timp cât îmi voi dori să ofer o experiență cu adevărat valoroasă.

 
2% – Participanții dificili

Participanții care ne fac probleme sunt una din cele mai dificile provocări din timpul unei prezentări cu publicul, deoarece ne alimentează emoțiile și ne dau iluzia că discursul nostru se va transforma într-un eșec.

Dacă ești la început, îți recomand să nu te concentrezi prea mult pe acest aspect (ai nevoie să înveți bazele mai întâi) și să exersezi vorbitul în public într-un mediu prietenos, la grupul nostru de practică sau la cursul nostru de public speaking pentru începători sau speakeri de nivel mediu.

Dacă ai deja experiență în vorbitul în public și încă te lovești de provocări cu participanți foarte dificili, atunci îți recomand cursul nostru avansat de public speaking, unde vom trata pe larg aceste probleme exersând în mod practic scenarii cu situații dificile.

Care este cea mai mare provocare a ta atunci când vorbești în public?

Adaugă răspunsul tău într-un comentariu mai jos!
 

Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise