„Cine ești TU să vorbești în fața unui public?”
Ți-ai spus vreodată că nu ai ceva interesant despre care să vorbești în public?
Sau că nu știi atât de multe informații din domeniul tău pentru a vorbi în fața unei audiențe?
O teamă care îi blochează pe cei care sunt la început în public speaking este aceea că nu au ceva important de transmis oamenilor.
Mai precis, își pun întrebarea: ”Cine sunt eu să vorbesc în fața unui public?”
Avem impresia că doar unii oameni au motive să facă acest lucru – persoanele publice sau cu funcții mari, sportivii, profesorii sau trainerii, cei care au creat ceva nou sau care au avut performanțe deosebite etc.
Sau experții. Și dacă nu suntem experți în ceea ce facem, avem impresia că nu avem dreptul să vorbim (mai ales în fața mai multor oameni).
În articolul de față vei afla ce îți dă ”dreptul” și motivul să vorbești în public:
– poate că ești deja expert într-un anumit domeniu, dar nu ești conștient(ă) încă de acest lucru deoarece ai o definiție prea vagă sau strictă asupra expertizei;
– vei vedea că nici măcar nu trebuie să fii expert pentru a vorbi despre un domeniu complex – ai nevoie doar de trei lucruri simple;
– chiar dacă nu te încadrezi în cele de mai sus, poți vorbi despre un anumit lucru care va inspira publicul mai mult decât orice informații interesante sau sfaturi de expert (cu două condiții despre care vom vorbi spre final).
Ți-am trezit interesul? Să începem!
Hai să vorbim mai întâi despre expertiză. Ce crezi că înseamnă un expert?
Iată ce răspunsuri am primit atunci când am adresat această întrebare publicului la un eveniment de-al nostru:
”Cineva care a nimerit rezultatul din greșeală, de mai multe ori” 🙂
”Cel care rezolvă lucrurile în cel mai scurt timp și prin cea mai simplă metodă”
Cred că pot exista multe definiții, dar aici îți voi da o clasificare foarte utilă pentru articolul de față.
Brendon Burchard, trainer și autor motivațional, vorbește despre cele trei coloane ale expertizei.
Înainte să-ți spun care este prima, vreau să-ți imaginezi că ai strâns 100.000 de euro și îți dorești să faci o investiție imobiliară.
Ai accepta sfaturi de la o persoană care nu a făcut niciodată investiții în domeniul imobiliarelor? Probabil că nu și îți dau dreptate – nu ar avea sens să faci acest lucru.
Dar dacă ți-aș spune că acea persoană și-a petrecut ultimii trei ani intervievând cei mai buni investitori imobiliari, care au început de la zero și au avut rezultate excelente?
Prima coloană este reprezentată de expertul în cercetare
Este vorba de o persoană care și-a făcut temele, a vorbit cu cei mai buni din domeniu, a citit cărți și asta înseamnă că ni le va putea oferi într-un mod organizat, ușor de înțeles și de aplicat.
A doua coloană este expertiza provenită din rezultate – acele persoane care au avut succes și pot transmite mai departe ce au făcut pentru a reuși.
Vom avea mereu de învățat din experiențele acestor oameni, deoarece au întâlnit foarte multe probleme specifice din zona lor de expertiză înainte de a ajunge la rezultate și ne pot arăta cum să le prevenim sau cum să le rezolvăm.
Un astfel de expert este cu adevărat bun dacă reușește să îi ajute și pe alții să aibă rezultate, deoarece acest lucru înseamnă că știe să antreneze, să dea mai departe.
Al treilea tip de expert este modelul de urmat – acea persoană care este un model în ceea ce face.
Spre exemplu, o persoană care are un corp bine lucrat și o energie debordantă ar putea vorbi oricând despre nutriție sau sport, chiar dacă nu s-a documentat foarte mult în aceste domenii.
E foarte posibil să ai deja un nivel de expertiză într-una din aceste coloane și să nu știi acest lucru, deoarece te subestimezi!
Gândește-te chiar acum:
În ce domeniu cunoști foarte multe, ai studiat și poți da mai departe?
Ce rezultate ai avut și cum ai putea să îi inveți și pe alții să le obțină?
Ce faci foarte bine în mod natural, un lucru pe care îl admiră cei din jurul tău?
Scrie aceste lucruri pe o hârtie și vei descoperi o nouă perspectivă asupra temelor despre care poți susține un discurs.
Ce faci totuși dacă simți că nu prea te încadrezi în categoriile de sus, dar vrei să vorbești despre o anumită temă complexă pe care nu o prea stăpânești?
Vestea bună este că nici măcar nu trebuie să ai expertiză (de niciun fel) pentru a vorbi cu impact în public.
Ai nevoie doar de:
– pasiune pentru subiect;
– o mică cercetare ;
– un simplu rezultat.
Poți citi o singură carte scrisă de un expert, apoi poți aplica un sfat din acea carte pe care să-l oferi publicului ca rezultat personal. Vei face referire la titlul cărții, așa că vei avea și credibilitate.
Dacă ți-aș spune că am citit o carte despre slăbit care recomandă să mănânci absolut ce vrei tu (da, și ciocolată!), la orice oră și să nu înfometezi deloc, ai fi interesat(ă) să afli despre ce este vorba?
Mai ales dacă eu am aplicat aceste recomandări și chiar am slăbit deja 2 kg, ți-ar mai păsa că nu sunt eu expertul care a scris-o?
(apropo, chiar există această carte, este fenomenală, am slăbit mâncând absolut tot ce mi-am dorit și respectând câteva reguli simple – dacă te interesează adaugă un comentariu la sfârșitul acestui articol și ți-o voi recomanda).
Spre final vreau să-ți spun că pentru a vorbi în public și a influența oamenii nu este nevoie să cunoști absolut nimic, din niciun domeniu.
Poți pur și simplu să vorbești despre experiența ta de viață: cum ai trecut peste dificultăți și cum ai reușit să faci lucruri simple dar esențiale (cum ai găsit un job bun, cum ți-ai urmat pasiunea, cum ai trecut peste un eșec și așa mai departe).
Ce zici, ai avea curiozitatea de a afla povestirile de viață ale altora? Ai avea de învățat din acestea? Ai fi inspirat(ă) sau motivată când ai vedea prin ce provocări au trecut alții?
Pentru a spune aceste povestiri în fața unui public nu ai nevoie decât de curaj și de… ceva mai special.
În momentul în care te deschizi și vorbești despre experiențele personale, s-ar putea să-ți fie teamă să nu fi judecat.
De aceea, ai nevoie să poți vorbi într-un mediu prietenos, care te acceptă și nu te judecă.
Acesta îl găsești la întâlnirea noastră de practică în public speaking, Liga vorbitorilor în public – te invit să vii și tu și să îți testezi vocea, să te exprimi în fața unei audiențe gata să te asculte cu cea mai mare plăcere.
În încheiere, vreau să schimb întrebarea de la început și să mai adaug două care să te pună pe gânduri:
Cine ești tu să NU vorbești în fața unui public?
Cine ești tu să privezi oamenii de cunoștințele tale, de expertiza sau experiența ta de viață?
Nu ar fi păcat să nu oferi celorlalți aceste lucruri valoroase?
Comentarii închise