Cum să-ți construiești un program de training într-o lună (metoda care presupune MULTĂ muncă)
În ultimul timp, meseriile de trainer, public speaker sau coach (pe cont propriu) au devenit un fel de miraj pentru mulți oameni, mai ales cei care își doresc să se reprofileze.
De ce oare se întâmplă acest fenomen?
Există multe lucruri în această activitate care îți aduc împlinire: îți permite să dai mai departe abilitățile și cunoștințele de care ești pasionat, îți satisface nevoia de a contribui, te ajută să cunoști și să te împrietenești cu mulți oameni, îți poate oferi sentimentul că faci o diferență în viețile acestora.
Dar în același timp, pot exista și motive legate mai mult de orgoliu care îi atrag pe unii aspiranți: așa-zisa prestanță, importanța venită din faptul că ești privit și ascultat ca o autoritate, imaginea de expert sau om „de succes”, goana după atenție și mini-celebritate pe internet 🙂
Am observat că au apărut în SUA așa-ziși experți care speculează aceste nevoi, pretinzând că te pot transforma într-un ”speaker instant” (așa cum promitea un speaker american) care va câștiga milioane de euro peste noapte. De parcă vorbim de o cafea ieftină pe care o faci cât ai bate din palme și care te face și bogat.
E adevărat că în ziua de astăzi, cu atâtea informații la îndemâna oricui (cum ar fi cursurile online) și cu metode de învățare rapidă poți deveni bun în anumite domenii mult mai rapid decât în trecut (când trebuia să faci studii greu accesible).
Dar chiar și în acest condiții este necesară foarte multă muncă și probabil că vor fi și frustrări, momente dificile și alte provocări (frumoase de altfel, pentru cei cu adevărat pasionați).
În acest articol mi-am propus, încă din titlu, să îți dau o idee pragmatică despre cum poți să-ți construiești un program de educație non-formală cu multă muncă. Acesta nu va crește peste noapte, dar va crește sănătos.
Cea mai bună comparație este cu slăbitul sau cu acumularea de masă musculară: poți să le faci foarte rapid (folosind pastile periculoase și steroizi anabolizanți), dar pe termen lung sănătatea ta va avea de suferit.
ATENȚIE: Ți-am spus că îl vei construi într-o lună (și aici te pot ajuta personal), dar îl vei testa, susține și perfecționa în următoarele 4 luni. La fel ca atunci când vrei să-ți clădești un corp frumos: în prima lună înveți principiile și vezi primele rezultate, iar dacă te ții de treabă în umrătoarele luni te vei simți și vei arăta excelent.
Vom începe cu fundația pe care vei clădi în mod sustenabil – aceasta este reprezentată de motivul pentru care îți dorești să faci acest lucru:
De ce ai vrea să predai anumite informații?
De ce ai vrea să vorbești în fața unui public?
De ce îți dorești să lucrezi cu oamenii?
Ai experiență sau expertiză într-un anumit domeniu? Nu e neapărat nevoie să ai, dar simți măcar o atracție față de acel domeniu?
Și acum, întrebarea cheie care îți va prezice într-o anumită măsură succesul:
Ai face acest lucru gratis?
Cred că acesta este testul cel mai bun: ai face evenimente gratis, cel puțin de câteva ori, la început? Și nu mă refer la seminarii gratuite cu vânzare la sfârșit, ci 100% pro bono.
Eu am organizat evenimente de public speaking fără să fiu plătit timp de câțiva ani, iar primele mele cursuri au fost gratuite și le făceam din pură pasiune.
Făceam (tot gratuit) și treaba care nu îmi plăcea așa de mult și nu avea legătură cu vorbitul în public (filmam, montam filmele, strângeam feedback-ul din sală etc), pentru că iubeam sentimentul de a vedea oamenii cum pleacă zâmbind și puțin mai îmbogățiți pe dinăuntru.
De ce este atât de important să îți placă așa de mult încât să o poți face fără plată?
Evident că scopul este să câștigi bani oferind valoare celorlalți. Dar în orice activitate de antreprenoriat, vei întâlni pe parcurs diverse dificultăți – poate vor fi luni în care nu vei câștiga nimic, deși ai muncit din greu. Poate vor fi evenimente la care nu vine nimeni și te vei întreba dacă ești pe calea cea bună.
Ceea ce te va menține atunci în acest domeniu este dorința de a ajuta și pasiunea pentru training. Cei care nu le au vor schimba destul de repede barca. Își vor zice: ”Dacă nu am câștigat nimic și nu am rezultatele la care mă așteptam, ce caut eu aici?”
După ce ți-ai clarificat motivația interioară, ai nevoie de următorii pași:
- Găsește tema training-ului – poate fi ceva la care ești deja bun(ă), unde ai experiență. Sau nu neapărat! Poate fi și un domeniu nou pentru tine de care ești fascinat(ă), deoarece implicarea este mai importantă decât experiența, care vine cu timpul;
- Clarifică-ți faptul că vocea ta contează – foarte mulți oameni se întreabă ”cine sunt eu să-i învăț pe alții?” Acest articol te va ajuta foarte mult să-ți găsești încrederea necesară pentru a porni;
- Construiește programul pe câteva principii orientate către predarea abilităților cu succes, cum ar fi: accentul pe practică și pe experiență (nu pe informații), crearea unui proces coerent, cu rezultate repetabile (în loc de o simplă succesiune de tehnici și exerciții), convingerea participanților de utilitatea conținutului etc;
- Învață bazele vorbitului în public și bazele training-ului – nu e suficient să fii expert(ă) în domeniul despre care vorbești, trebuie să știi să convingi și să dai mai departe;
- Scoate un training pilot și obține feedback – mai întâi ai nevoie să testezi conceptele tale, iar feedback-ul va fi inestimabil în această fază;
- Învață să organizezi evenimente, pentru a le putea susține în mod profesionist;
- Învață să le promovezi și să le vinzi (doar bazele, la început nu ai nevoie să știi tot) – dacă nu ai idee cum să îți atragi clienți, prea puțină lume va beneficia de serviciile tale.
- Reiterează ultimii trei pași: rafinează-ți training-ul prin susțineri repetate și modificări în urma feedback-ului, îmbunătățește-ți modul în care susții evenimentele și metodele de promovare și vânzare.
Pot să spun că această meserie este extraordinară, și nu îți trebuie neaparat talent, ci pasiune si dedicare.
Dar mai există o condiție: să iubești oamenii. Vorbesc foarte serios.
Atunci când lucrezi cu oamenii, ai nevoie să-ți pese atât de mult de ei, încât să pui pe plan secund orgoliul, frica sau oboseala și să dai tot ceea ce ai mai bun, pentru a vedea transformări în participanții tăi.
Secretul este sa incepi repede! Să înveți bazele, pentru că fără ele vei fi un alt ”speaker instant”, apoi să demarezi și să testezi fără să stai prea mult pe gânduri. Dacă tărăgănezi, dacă aștepți ”momentul perfect” fără să acționezi prea mult, te vei demotiva și entuziasmul se va ofili în cele din urmă.
Eu personal pot spune că am stat mult prea mult să încep să țin training-uri contra cost. E adevărat că nu e recomandat să-ți dorești să ai rezultate excelente peste noapte, dar nici să aștepți ani întregi până să ceri bani (pe evenimente care ajută deja foarte mulți oamen) nu este o decizie înțeleaptă.
Mie mi-a luat atât de mult timp din cauză că nu am avut pe cineva care să mă ghideze, să-mi arate scurtăturile și cele mai bune practici, să-mi spună cum să gândesc și cum să trec peste momentele dificile.
De aceea mi-aș dori să ghidez personal un număr restrâns de oameni pasionați care vor să-și construiască propriile evenimente de training.
Programul meu se numește Reverberator, te va învăța pas cu pas cum să alegi domeniul tău, cum să construiești un training, cum să-l susții, cum să aduci transformări în viețile participanților, cum să-l promovezi și cum să-l vinzi în mod repetat.
Nu vreau să spun mai multe despre el deocamdată, lansarea va fi peste o săptămână, dar dacă ești cu adevărat interesat(ă) de această ocazie, te poți înscrie înainte de lansare, pentru a beneficia de o reducere specială și pentru a-ți rezerva unul din puținele locuri.
Deoarece îmi doresc să selectez potențialii participanți pe baza principiilor integre din acest articol, accesul se va face după un interviu telefonic.
Daca te interesează, introdu datele tale apăsând pe butonul de mai jos și te voi suna în scurt timp:
În final, vreau să-ți spun de ce am ales acest nume aparte pentru programul meu de antrenare a viitorilor traineri, coachi sau speakeri.
Dacă inspiri sau înveți pe cineva să-şi îmbunătăţească semnificativ viaţa, e foarte probabil ca acea persoană să-şi influenţeze familia şi prietenii, să devină un model pentru cei apropiaţi.
Fiecare dintre noi poate construi ceva care să-i afecteze în bine pe ceilalţi timp de mai mulţi ani sau chiar generaţii.
Este ca atunci când arunci o piatră în apă şi observi undele concentrice care se propagă.. chiar şi atunci când nu le mai vezi, tot există la un nivel subtil.
Vei crea niște reverberații care se vor transmite în spațiu și timp mai mult decât ți-ai putea imagina vreodată.
Comentarii închise