Cele mai mari greșeli pe care le poți face când vorbești în public
Vreau să încep acest articol subliniind faptul că greșelile sunt cele mai bune instrumente pentru a învăța și pentru a crește.
NU ai cum să te dezvolți dacă nu ai curajul și răbdarea să treci peste dificultăți.
Dar totuși, ce faci atunci când nu îți dai seama că greșești?
Nu prea ai cum să corectezi o problemă pe care nu o conștientizezi, și de aceea poți să o repeți de multe ori, întrebându-te de ce nu au rezultate discursurile tale.
De aceea am strâns cele mai frecvente greșeli pe care le-am întâlnit la mulți vorbitori începători și chiar la cei care au ceva experiență.
E foarte posibil să faci și tu o parte din aceste greșeli – după ce vei citi acest articol vei putea să le corectezi destul de repede, prin practică repetată.
Atenție! Am adunat aici greșeli care au un impact negativ mare asupra prezentărilor.
Mai există multe alte mici greșeli pe care le poți face: să te bâlbâi, să ai mici gesturi nervoase, să nu folosești destulă energie și așa mai departe.
Dar după cum o să vezi din primele două puncte de mai jos, nu ne interesează atât de mult să fim perfecți sau să impresionăm, ci să oferim ceva de valoare publicului și să transmitem încredere (pentru ca audiența să primească mesajul nostru).
Iată cele mai întâlnite greșeli făcute de vorbitorii în public:
1. Își doresc cu orice preț să nu greșească
Așa cum am spus la început, dacă te obsedează perfecțiunea, nu vei reuși să înveți mare lucru. Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o poți face: să nu fii dispus(ă) să încerci lucruri noi, să nu îți asumi riscuri.
2. Nu au un scop precis sau au un scop egoist.
Am vorbit foarte mult pe acest website de importanța scopului, dar articolul cel mai bun pe care ți-l recomand este acesta:
Este esenţial pentru orice facem, cu toţii îl avem, însă rareori îl cunoaştem
3. Nu se pregătesc suficient
Nu se documentează, nu își crează structura discurului, nu își repetă discursul.
Iar cei care fac totuși aceste lucruri nu știu cum să se pregătească din punct de vedere emoțional.
Cum te pregătești pentru un discurs?
Aici poți găsi un infografic foarte util și ușor de urmărit.
4. Folosesc o introducere neoriginala, banală
O introducere care nu trezește interesul publicului și plictisește din start.
Dacă începi atât de slab, e foarte probabil ca publicul să nu-ți mai dea atenție, chiar dacă restul discursului tău este foarte bun.
Chiar și introducerile bune din cărțile de public speaking au început să fie din ce în ce mai mult folosite, și să-și piardă astfel originalitatea. Așa că îți recomand o colecție de introduceri inedite, pe care le poți adapta în funcție de necesitățile tale:
13 introduceri altfel pentru discursuri cu impact garantat
5. Nu se conectează cu publicul
Nu mă refer la contactul vizual. Și acesta este deosebit de important, dar un vorbitor se poate conecta bine cu cei din audiență chiar dacă nu se uită atât de des în ochii lor.
Mă refer la acea conexiune prin care simți că rezonezi cu cel din fața ta. Și începi astfel să îl vezi ca pe un om în care poți avea încredere.
Dacă nu stabilești acea legătură veritabilă, nu vei avea un impact prea mare asupra publicului – oricât de bun ar fi discursul tău.
6. Nu au o structură simplă, clară și logică.
Nu este greu să ai o astfel de structură! Doar că de multe ori au impresia că dacă vor complica discursul, acesta va părea mai sofisticat.
Nimic mai fals! Ai nevoie să ai o prezentare care este ușor de urmărit.
Cum faci asta? Pur și simplu pui pe hârtie ideile tale, pe scurt, cu liniuță de la capăt (ca la școală). Apoi sub anumite idei mai scrii câteva idei care vor fi subordonate.
Iar la sfârșit ai grijă să existe o tranziție lină între toate acestea. Poți avea uneori și tranziții bruște, dar asta doar când le-ai plănuit astfel pentru a surprinde publicul (vezi aici un exemplu – poți observa că la sfârșit se dezvăluie punctul comun dintre acele povestiri care aparent nu au nicio legătură).
7. Nu au o postură dreaptă și echilibrată
Puterea limbajului corporal pleacă de la postură. Aceasta transmite verticalitate, echilibru și forță.
Cum greșesc oamenii de obicei? Se lasă pe un picior, se balansează, stau cocoșați și astfel transmit lipsă de încredere – sunt ca o salcie în bătaia vântului.
8. Se grăbesc
Mulți oameni au impresia că dacă ieși în față trebuie să ”distrezi” publicul, să vorbești încontinuu.
Alții au emoții și se grăbesc să termine mai repede. Iar momentele de pauză sunt deosebit de înfricoșătoare pentru începători, poate pentru că au impresia că publicul va crede că s-au blocat.
Soluția nu este să vorbești doar rar. Ci să alternezi momentele rapide cu cele lente! Astfel vei ține constant oamenii interesați, deoarece nu vei avea un ritm monoton.
9. Nu au o concluzie în final sau folosesc clasicul ”Cam atât am avut de spus”.
Am văzut vorbitori care își pregătesc discursul destul de bine – introducere captivantă, structură logică, povestiri… dar uită să-și pregătească concluzia!
Oricât de bun ar fi discursul tău, publicul are nevoie de o încheiere clară, o idee cu care să plece de la prezentarea ta. Dacă o pregătești bine acasă și o repeți, nu vei ajunge să faci gafa ”cam atât am avut de spus” 🙂
10. Se concentrează pe feedback-ul negativ, pe ce nu a funcționat
Brian Tracy spune că diferența dintre mentalitatea de învingător și cea de învins este simplă:
– Învingătorii se concentrează pe succesele din trecut și de aceea sunt permanent motivați. Folosesc greșelile doar ca să învețe, apoi uită acele experiențe negative;
– Învinșii se gândesc mereu la nereușite, le întorc pe toate părțile și uită imediat ceea ce au făcut cu succes.
Asta nu înseamnă să ignori problemele! Dar atunci când le abordezi, să o faci într-un mod profesionist și obiectiv.
Lista e deschisă!
Tu ce greșeli ai sesizat la prezentatorii pe care i-ai văzut vorbind în public?
Adaugă un comentariu mai jos pentru a completa această listă.
Și dacă vrei să te îndrumăm personal pentru a învăța să vorbești în public, te așteptăm la cursul nostru intensiv de public speaking.
Comentarii închise