Cum să profiți la maxim de EȘECURI




Îți amintești vreun eșec prin care ai trecut? Ia-ți câteva secunde să te gândești: poate a fost în copilărie, în adolescență, la muncă, sau poate chiar acasă.

Orice progres pe care îl facem în viață este bazată pe încercare și eșec (chiar și când învățăm să mergem, mai întâi cădem de foarte multe ori). Eșecul face parte din experiența de învățare, nu îl putem elimina (oricât de mult am vrea), însă îl putem valorifica, în loc să-l lăsăm să ne blocheze sau să ne tragă înapoi.

I-am întrebat și pe cei din publicul de la Liga vorbitorilor în public cum au eșuat și am primit câteva răspunsuri de genul:
”Am picat examenul auto.”
”Nu am luat un interviu de job.”
”Am picat examenul de Barou.”
”Am pierdut un contract important.”
”Am căzut cu bicicleta..”


La început, participanții nu au fost atât de doritori să-și împărtășească eșecurile și le spuneau cu jumătate de gură (la urma urmei, cui îi place să vorbească despre ele?!) Dar după ce au spart primii curajoși gheața, ceilalți au răspuns mult mai ușor și chiar s-au amuzat la final de propriile neajunsuri din trecut.

Acest lucru s-a întâmplat deoarece eram într-o atmosferă prietenoasă, de acceptare, iar oamenii au încetat pentru câteva clipe să mai asocieze atâta suferință situațiilor de nereușită pe care le-au avut.

Și exact asta vom face în articol: vom învăța să ne uităm la eșecuri din cu totul altă perspectivă.

Și pentru că acest site este despre public speaking, vom vorbi despre eșecurile în public – acestea pot fi cele mai înspăimântătoare! La examenul de șoferi doar polițistul era de față, la interviu doar o persoană sau două, apoi poate au mai aflat câteva cunoștințe, dar în public sunt atâția ochi ațintiți și orice faci greșit poate fi judecat instantaneu de mulțime.

Îmi amintesc că la primul meu discurs, deși tremuram de frică, am făcut o chestie nebunească: am îndemnat publicul să închidă ochii și să-și imagineze anumite lucruri.
De ce am spus nebunească? Pentru că eram copleșit de emoție și nu aveam deloc experiență cu publicul – nu aș recomanda nimănui ca la primul discurs să facă ceva atât de avansat, e ca și cum ai învăța să conduci direct un camion fără să fi condus vreo mașină în viața ta.

Dacă mă uit acum în urmă, am avut mare curaj și mi-a ieșit destul de bine pentru un începător, aproape toți participanții (în afară de unul singur) au intrat în joc, au închis ochii și au făcut exercițiul până la capăt.
Dar eu, la vremea aceea, am considerat că am eșuat pentru că a fost totuși un om (din 15) care nu a cooperat.

Am trecut de atunci prin multe eșecuri pentru a învăța să fiu un speaker și un trainer care oferă ceva cu adevărat util publicului:
– La început, am primit multe feedback-uri deosebit de critice (și nu doar la început, dar atunci îmi era foarte greu să le accept);
– Am avut multe evenimente anulate (unele în ultimul moment) sau doar cu câțiva oameni, când eu mă așteptam să apară mult mai mulți;
– Am vorbit la o conferință de ”well-being” unde erau mai multe workshop-uri în același timp și o parte din public nu mă asculta pentru că voia să se uite în același timp și la alte demonstrații de la standurile vecine;
– Am ținut un curs pe care nu-l mai ținusem niciodată în fața unor persoane dintr-un domeniu pe care nu-l cunoșteam și nu am știut să rezonez deloc cu aceștia; bineînțeles am pierdut contractul iar feedback-ul a fost pe măsură.

Uitându-mă retrospectiv la aceste experiențe, au fost unele din cele mai intense și frumoase perioade din viața mea, chiar dacă atunci au fost momente deosebit de grele. Pentru că m-au dezvoltat enorm (acum nu mai îmi e teamă de situații jenante sau dificile) iar în situațiile în care am reușit, succesul a avut cel mai frumos gust.

Marea greșeală pe care o fac cei la început de drum în public speaking este că nu eșuează suficient de mult! Adică nu experimentează în diverse situații (mai ales dificile) și creșterea lor este fooarte lentă.

De fapt, vorbitul în public poate fi atât de înfricoșător, încât mulți abandonează chiar înainte să înceapă!
Am avut participanți la cursul nostru de public speaking care mi-au mărturisit că s-au luptat să nu anuleze participarea în ultimul moment, de teamă. Și am avut alții care chiar au anulat, deși plătiseră!

De ce este atât de dureros eșecul? Pentru că de cele mai multe ori, ne identificăm cu el!
Una e să fi făcut o greșeală, alta e să fii un pierzător! (ca să nu zic un ratat 🙂 )

Mie îmi place să pun sub semnul întrebării orice lucru negativ care apare în minte și de aceea când am astfel de gânduri adresez întrebarea: ”Ce înseamnă să fii un pierzător?”

Aici fiecare va avea un răspuns diferit, dar probabil că mulți oameni se vor gândi că cel care eșuează foarte des poate fi considerat un ”loser”.

Acum, cu toții știm că cei mai mari campioni au eșuat de mii de ori pentru a ajunge cei mai buni, dar lumea nu vede decât succesul de la final și spune că poate au fost predestinați să câștige sau născuți așa. Cel mai recent exemplu este fenomenala Simona Halep, care a pierdut atâtea meciuri și chiar finale de Grand Slam înainte să câștige turneul Roland Garros și a primit nenumărate critici de la public și presă până să câștige trofeul, deși era numărul 1 în lume de ceva timp (imaginați-vă cum s-a simțit în acele momente).

Hai să dăm o definiție mai bună pentru succes și eșec (e doar o propunere, tu poți veni cu definiția ta care să te ajute):
Un pierzător se concentrează în mintea sa cel mai des pe eșecurile din trecut, pe când un învingător se concentrează mai mult pe succesele pe care le-a avut. ~ Brian Tracy

Și eșecurile sunt extrem de valoroase dacă luăm lecția din ele, apoi le dăm uitării!
Dar o persoană care se gândește mereu la cât de rău a fost ultima dată se va autosabota constant și va avea șanse minime să se îmbunătățească. Asta nu înseamnă că ne gândim doar la succese, dar din acestea ne luăm totuși energia în momentele importante, în care emoțiile ne pot copleși.

Ce înseamnă eșec pentru tine atunci când vorbeșit în public?
Pentru unii poate însemna cea mai mică greșeală sau orice poate suna a critică.

Hai să ne redefinim conceptul de eșec și succes.
În funcție de situație, îți poți propune să transimți o idee, să vorbești într-un anumit fel, să ai contact vizual mai bun cu oamenii, să gesticulezi diferit etc.

Dar nu îți propune o mie de lucruri din prima, dacă nu ai mai vorbit de multe ori sau nu ai experiență prea multă în acel domeniu. Începe cu o țintă mică, apoi mărește-ți așteptările pe măsură ce stăpânești din ce în ce mai multe aspecte.

Dar cel mai important lucru este să acționezi și să eșuezi cât mai repede și cât mai mult, pentru că trecând de eșecuri corect (păstrând doar lecțiile și dând uitării emoțiile negative) vei ajunge mult mai repede la reușită.

Cum eșuezi corect?
– Exersând într-un mediu prietenos, fără judecată, fără critică, unde primești feedback profesionist, mediul pe care îl construim la cursurile noastre – dacă poți ajunge în București, îți recomand călduros ”Câștigă încredere prin public speaking”, unde prin experiențe repetate îți construiești succesul pas cu pas.
– Obținând mai întâi informații de cea mai bună calitate, instruindu-te și apoi aplicând vei avea șanse mai mari să reușești mai repede. De aceea am creat cursul nostru online de public speaking (pe care îl poți accesa oriunde te-ai afla). Cum funcționează? Înveți, apoi aplici, apoi te întorci la aceleași lecții unde descoperi lucruri noi (după practică), apoi iarăși aplici până implementezi noile comportament cu succes.

 

Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise