Cum să folosești mișcarea pe scenă atunci când vorbești în public
Ţi s-a întâmplat să nu ştii cum să te mişti atunci când vorbeşti în faţa unei audienţe?
Mulţi din participanţii care vin la cursurile noastre se plâng că nu au idee ce să facă în timp ce vorbesc:
– dacă stau pe loc li se pare că sunt prea statici
– uneori au mişcări nervoase sau repetitive cum ar fi clasicul balans de pe un picior pe altul
– dacă se plimbă pe scenă, o fac în mod inconfortabil și nu știu cum să transmită încredere și dinamism.
Atunci când vine vorba de mișcarea în public speaking, cea mai mare provocare vine din mentalitate. Mulţi au impresia că dacă vorbesc în faţa unui public trebuie să ‘presteze bine’, să distreze permanent publicul şi de aceea cred că trebuie să se mişte constant.
Alții au impresia că nu e nevoie să se miște deloc și țin discursuri statice, fără să știe de ce nu pot antrena publicul.
În primul şi primul rând, mişcarea ar trebui să aibă un scop.
Imaginează-ţi că vorbeşti relaxat, nu cu mai mulţi oameni, ci cu un prieten bun.
Cum te mişti?
Totul vine natural: dacă povestești ceva, poate că îţi folosești mâinile pentru a desena obiecte imaginare în aer, te plimbi pe măsură ce va creşte energia relatării şi stai locului atunci când simţi asta.
Dar atunci când ies în faţa unui public, oamenii devin stresaţi şi fac tot felul de greşeli.
Îţi dau câteva exemple clasice:
– plimbare constantă dintr-o parte în alta a scenei, mişcare ce oboseşte publicul – eu o denumesc „leul în cuşcă” 🙂
– balans de pe un picior pe altul
– un pas în faţă, altul în spate (parcă ar dansa, dar nu e mediul potrivit:)
Şi totuşi, CUM e bine să te mişti?
Îţi prezint mai jos câteva modalităţi foarte utile prin care mişcarea ta va avea un scop clar şi va transmite încredere publicului:
1. Folosirea zonelor de pe scenă
Dacă ai o audienţă medie sau mare şi stai doar într-o parte (în lateral), îi vei neglija pe cei de pe rândurile îndepărtate de tine.
Cum facem pentru a ne conecta cu tot publicul?
Începem stând în centru, apoi facem câţiva paşi spre o extremă. NE OPRIM (nu ne plimbăm încontinuu că leul în cuşcă), mai vorbim un pic acolo, apoi ne plimbam în cealaltă extremă.
Ne oprim şi acolo, mai vorbim puţin…. şi o luăm de la capăt.
Astfel vom acorda energia noastră mai multor zone din public şi ne vom plimba natural.
2. Foloseşte flipchart-ul!
Pe lângă faptul că schiţele sau cuvintele scrise pe flipchart ajută oamenii să reţină ceea ce dai mai departe, acesta poate fi motivul natural pentru care foloseşti scena: te plimbi din faţă/centru către locul în care e amplasat flipchart-ul.
Cum o faci eficient: după ce ai scris pe flipchart, întoarce-te în faţa publicului! Nu rămâne acolo în spatele scenei ascuns(ă) după foi.
3. Vino mai aproape de public
O greșeală comună pe care o fac cei care prezintă este să stea prea departe de audiență. Acest lucru te deconectează de publicul tău și îți dezvăluie în mod inconștient frica.
Asta nu înseamnă că trebuie să stai mereu la un pas de cei din primul rând, ci să folosești apropierea în momentele cheie.
Atunci când spui o replică de impact, când tragi o concluzie pentru discursul tău sau când vrei să convingi, fă un pas sau doi în față și spune acele cuvinte cu pasiune – publicul va simți că este ceva important și va beneficia mai mult de energia ta.
4. Zugrăveşte povestirile cu corpul tău
Dacă povesteşti cum te plimbai pe stradă cu un prieten, plimbă-te un pic pe scenă şi uită-te în stânga ta unde ar fi fost acel prieten. Oamenii vor vedea deja scena cu ochii minţii!
Arată în sală locuri imaginare, punctează cu mâinile, exact cum ai face atunci când ai spune o poveste la o cafea – publicul va începe să-şi imagineze şi se va transpune în poveste.
Implică-te în relatarea discursului tău folosindu-ți corpul – vei transmite ideile tale cu o convingere mult mai mare.
Acestea sunt doar câteva din modurile de a folosi mişcarea atunci când vorbeşti în public, sunt și altele, dar poți avea un punct foarte bun de plecare în acest articol.
Întrebarea de baraj este: E bine să stăm pe loc atunci când ţinem un discurs?
Răspunsul e mai complicat: DEPINDE 🙂
Dacă stai într-un colţ al scenei sau prea în spate, vei demonstra teamă şi vei neglija cel puţin o zona a publicului.
Dar dacă stai în centru, destul de aproape de audienţă, şi ai un discurs în care nu simţi să te mişti prea mult (poate vorbeşti despre ceva dramatic de exemplu), POŢI să stai locului.
Bineînțeles că acest lucru funcționează atât timp cât nu stai că o stana de piatră – gestica și mimica ta facială vor fi necesare pentru a aduce dinamică prezentării tale.
Am prezentat câteva elemente foarte practice în acest articol, elemente care au funcționat cu mii de oameni cu care am lucrat în decursul anilor.
Poți să le aplici cu succes în discursurile tale – la început e posibil să ți se pară ciudate sau să nu îți vină ușor să le folosești, dar după mult exercițiu le vei putea integra în stilul tău natural.
Cel mai ușor mod pentru a-ți îmbunătăți mișcarea pe scenă este să vii la cursul nostru „Câștigă încredere prin public speaking” – vei avea ocazia să le aplici în două zile pline, ținând patru discursuri și primind feedback personalizat de la mine pentru o creștere mult mai rapidă.
Comentarii închise