Cum să transmiți mesajul tău cu claritate atunci când vorbești în public




Conform unui studiu făcut de echipa noastră, după emoții (mai ales atunci când e vorba de o audiență numeroasă) și captarea atenției publicului, transmiterea mesajului cu claritate este una din cele mai mari provocări pe care o au cei care țin prezentări cu publicul.

Uneori, mai ales în mediul profesional, oamenii folosesc limba de lemn și de aceea nu transmit aproape nimic.

Probabil că limba de lemn te duce cu gândul la regimul comunist sau la politică, unde este folosită cu un scop precis: de a ascunde inteția și de a transmite un mesaj ambiguu. Dar limba de lemn este utilizată și în diverse domenii de specialitate sau în mediul corporatist, atunci când apar prea mulți termeni tehnici sau construcții pretențioase/complicate, toate acestea afectând mesajul final.

Alteori vorbitorul nu se pregătește suficient crezând că dacă știe foarte bine acel subiect, va reuși să comunice ușor informațiile. Dar pentru a transmite un mesaj complex într-un timp scurt nu e suficient să îl cunoști bine, ci să știi și cum să îl dai mai departe asfel încât oamenii să-l înțeleagă și să-l accepte.

Care sunt cele mai mari greșeli ale celor care nu transmit cu claritate ceea ce au de spus?

– Nu gândesc o structură clară a discursului sau structura lor este complicată, fără o tranziție logică între idei, divagând de la subiect

– Folosesc termeni tehnici sau de specialitate (atunci când în public sunt destule persoane care nu sunt familiare cu acești termeni), fraze complexe, repetiții inutile

– Abuză de englezisme – e de înțeles că lumea se schimbă și nu poți traduce anumiți termeni (nu putem să spunem șoarece în loc de mouse) , dar uneori chiar se mutilează limba română . De exemplu sintagma ‘face sens’ (în loc de are sens, greșeală apărută din cauză că în engleză se spune it makes sense), sau un exemplu care mutilează ambele limbi: „tool-e”, adică pluralul cuvântului englezesc tool (instrument) format cu sufixul pluralului din română

– Construiesc fraze prea lungi, fără sfârșit, legate uneori folosind conjuncția ”…și…”

Cum sa transmiți mesajul tău cu claritate într-o prezentare cu publicul, astfel încât să ai un impact maxim asupra audienței tale?

1. Cunoaște-ți scopul – toată lumea știe tema, dar de ce apari în fața publicului, doar pentru că ”trebuie”? Citește acest articol pentru a înțelege ce face diferența atunci când îți cunoști ‘DE CE’-ul.

2. Care este ideea centrală? Știm despre ce vorbim, transmitem informații valoroase, povestim, interacționăm cu audiența, dar care lucrul esențial pe care vrem să-l rețină la final publicul?

3. Construiește o structură simplă, cu o succesiune logică a ideilor.
Și chiar dacă îți place să îl scrii pe larg, cuvânt cu cuvânt, fă-ți întotdeauna și o schemă! Te va ajuta să vezi dintr-o privire scheletul discursului, iar dacă pentru tine e clară această sinteză a ideilor, atunci va fi și pentru public.

4. Folosește fraze scurte, pune punct cât mai des prin intonație și folosește pauzele.
Adesea văd persoane care vorbesc fluent, nu au nicio problemă în a-și găsi cuvintele, dar nu se opresc decât la sfârșit! 🙂
Imaginează-ți cum ar fi fost acest articol dacă nu avea fraze separate prin punct și paragrafe separate prin rânduri libere – oricât de utilă ar fi informația, nimeni nu are răbdare să o urmărească dacă nu e transmisă într-un mod organizat.

5. Repetă cât mai bine discursul!
Dar nu îl învăța cuvânt cu cuvânt, pentru că se va vedea. Repetă-l cu voce tare, folosind cuvintele tale, ca și cum povestești unui prieten o nuvelă care ți-a plăcut: nu vei putea reproduce întocmai cuvintele autorului, dar vei păstra esența.

În final, testul suprem pentru a verifica dacă discursul tău va avea claritatea pe care ți-o dorești este să te întrebi: ”Pot să explic în câteva fraze despre ce este vorba?”

Pentru aplica aceste informații într-un mediu prietenos, în fața unui public și cu un feedback profesionist la sfârșit, te invit la Liga vorbitorilor în public – grupul nostru de practică de public speaking.

„Dacă nu poți explica ceva simplu, atunci nici tu nu ai înțeles acel lucru suficient de bine.” ~ Albert Einstein

 

Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise