Cum înveți să vorbești în public – calea rapidă și ușoară (infografic)Totul începe în momentul în care te hotărăști să vorbești în public. Poate că ai nevoie în meseria ta, sau vrei să prezinți o idee de afaceri. Sau îți dai seama cât de mult te poate ajuta să te dezvolți personal și să-ți îmbunătățești comunicarea.

Sau pur și simplu ai fost trimis de șefu’ să ții o prezentare în fața echipei. La urma urmei, cât de greu poate fi?!

Pe măsură ce se apropie momentul, simți cum îți bate inima din ce în ce mai tare și transpiri abundent, deși nu îți este deloc cald.

Până când ajungi în public, inima parcă a ajuns și ea… în gât! Nu știi exact ce se întâmplă, parcă totul este neclar în fața ochilor. Cuvintele ies cu greu și se împiedică de buze, apoi se rostogolesc anevoios spre audiență. Publicul nu prea e încântat sau poate este chiar critic.

Nu este întotdeauna așa la primul discurs, dar am auzit acest scenariu de la mulți oameni! Și chiar și atunci când lucrurile merg binișor, vorbitorul este dezamăgit și își dă seama că nu e atât de ușor pe cât credea.

Ce se întâmplă mai departe?

 
Aici există două mari opțiuni pe care le aleg de cele mai multe ori vorbitorii începători care vor să continue călătoria lor în vorbitul în public:

1. Își spun că au nevoie doar de mai multă practică. Încercare și eroare – așa înveți orice, nu-i așa?

Poate, dar îți va lua foarte mult timp. Și vei trece prin încercări dificile – practic te vei da cu capul de pereți până vei descoperi ce merge și ce nu merge.

Unde mai pui că după multe astfel de experiențe, deși ești ceva mai bun(ă), e foarte probabil să nu îți mai dorești prea mult să ții discursuri, deoarece ai o asociere emoțională negativă.
Mai simplu spus – nu mai ai chef să suferi critici și momente jenante! 🙂

În plus, există foarte multe elemente subtile în public speaking pe care nu le descoperi singur(ă), cum ar fi ce să faci atunci când te blochezi.

 
2. Conștientizează că au nevoie de instruire profesionistă și aleg să urmeze un curs de public speaking, cu informații de calitate și multă practică.

Un curs îți oferă într-un timp foarte scurt experiența și expertiza trainer-ului, pe care a adunat-o în ani întregi de exercițiu. Afli imediat care sunt cele mai bune practici și le aplici pe loc.

Cursul este începutul – după ce îl faci ai nevoie de antrenament, dar nu oriunde! Pentru a evita situația de la punctul 1, e bine să găsești un mediu prietenos, unde să îți creezi niște experiențe de succes fără frica de critică sau eșec.

Un astfel de mediu este Liga vorbitorilor în public – aici primești feedback-ul atât de valoros, prin care afli clar ce poți îmbunătăți.

În final, după ce reușești să ții o prezentare de impact, recompensele pot fi mari.
Atunci când știi să te exprimi în public, să convingi și să vorbești ca un profesionist, vei avea doar de câștigat:

– vei atrage mai mulți clienți;
– vei putea fi avansat(ă) dacă se va ivi oportunitatea;
– vei fi privit(ă) ca o autoritate în domeniul tău;
– îți vei crește încrederea în propriile forțe și astfel ceilalți se vor baza pe tine.

Îți recomand călduros varianta prezentată în infografic. Și spun asta din proprie experiență, pentru că am fost în ambele situații prezentate mai sus!

 
Cum-inveti-sa-vorbesti-in-public-infografic

Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise