Cum comunici cu cea mai DIFICILĂ (dar și cea mai importantă) persoană din viața ta



Te urmărește peste tot. Te ține de vorbă în cele mai incomode momente. Te critică mai mult ca oricine altcineva și deși știi că îți vrea bine, uneori te enervează la maxim.


Ai ghicit, este vorba de… persoana ta! Locul unde începe totul.


Nu există comunicare eficace cu ceilalți care să fie și veritabilă și să aibă rezultate pe termen lung, fără o bună comunicare cu propria persoană.


Ce înseamnă acest lucru, să vorbești singur(ă) sau să te motivezi în fața oglinzii? În niciun caz!

Această comunicare se referă la cum ne vedem pe noi înșine, cât de mult credem că merităm, cum folosim dialogul intern ( de exemplu cum ne vorbim în situații dificile), cât de bine ne ținem în frâu mânia sau cât de ușor ieșim din zona de confort pentru a ne spune părerea sau a ne cere drepturile.


Imaginează-ți că te pregătești să ieși în fața unui public să ții un discurs cu miză mare și inima îți bate tare de tot. Îți vine să rogi un coleg să țină prezentarea în locul tău, dar știi că ai avea mult de câștigat dacă ți-ai înfrânge teama – această negociere este comunicarea cu tine însuți/însăți și îți va determina de multe ori succesul.


Alt scenariu: un membru apropiat al familiei (soțul/soția, copilul sau părinții tăi) te contrazice și parcă face totul să te scoată din sărite. Cred că e ușor să îți imaginezi o asemenea situație 🙂

Prima reacție e să ridici vocea, să te aperi sau să acuzi și astfel micul dezacord să se transforme într-o dispută nocivă pentru toată lumea. Poate nu reușești întotdeauna să te abții (nici nu ar trebui să ai asemenea așteptări de a fi perfect/ă tot timpul), dar pun pariu că există momente în care poți răspunde într-un mod care aplanează conflictul și te face să te simți și bine (nu să cedezi). Sre exemplu folosind umorul pentru a disipa tensiunea sau încercând să asculți și versiunea celuilalt, chiar dacă nu ești de acord cu el.


O bună auto-comunicare ne va ajuta să acționăm cu înțelepciune în relațiile umane: să tăcem din gură atunci când acest lucru ne ajută mai mult, să ne impunem în mod asertiv sau să convingem prin ideile și pasiunea noastră.


Mișcarea de dezvoltare personală/ self-help care a înflorit începând cu anii ’70 în SUA și a crescut foarte mult și la noi în ultimii 20 de ani promovează foarte mult individul și importanța propriei evoluții.


Este celebră (și a devenit chiar un clișeu) analogia cu instrucțiunile primite în avion care spun că mai întâi trebuie să-ți legi ție centura pentru ca mai apoi să ai grijă de copii sau cei care au mai mare nevoie – așa ni se recomandă și nouă să ne punem pe primul loc, ca mai apoi să îi putem susține pe ceilalți.


Sunt perfect de acord că trebuie să ai grijă de tine și să te dezvolți continuu! Dar de multe ori acest lucru este interpretat greșit și vedem o armată de oameni care se ‘dezvoltă’ fiind individualiști, așteptând să devină ‘zen’ pentru a-i ajuta apoi și pe ceilalți.


În viața reală, dacă aștepți să fii 100% mulțumit cu tine însuți înainte de a intra într-o relație (cum am auzit multe recomandări), sau într-o afacere sau poate înainte de a da mai departe experiențele tale valoroase, vei constata că îți irosești timpul și îți pierzi și motivația pe parcurs, fără să îți dai seama dacă te-ai îmbunătățit sau nu.


Această creștere personală este o călătorie continuă, așa că aș recomanda mai degrabă îndemnul ”Dezvoltă-te pe tine în timp ce ai grijă și de cei din jurul tău.”

Sunt și eu de părere că cea mai importantă persoană pentru tine ești chiar tu, dar nu în sensul în care îi ignori pe ceilalți – ci realizând că faci parte dintr-o comunitate (familie, prieteni, colegi, dar și oameni de pretutindeni cu care intri în contact) și astfel ai datoria de a te îmbunătăți pentru a oferi tuturor cea mai bună versiune a ta.


Să luăm pe rând elementele câteva elemente care ne pot ajuta să avem o bună comunicare cu propria persoană:


1. Stima de sine

Nathaniel Branden, psihoterapeutul canadian care și-a dedicat mare parte din viață studiind acest concept, împarte stima de sine în două elemente:

– Eficacitate de sine: Experiența de a simți că ești competent pentru a gestiona provocările de bază ale vieții; încrederea în eficacitatea minții tale, în abilitatea de a învăța și de a lua decizii;
– Respectul de sine: Conștientizarea că meriți să fii fericit, că împlinirea,realizările și succesul sunt naturale pentru tine.

Pe scurt, să ai o stimă ridicată de sine nu înseamnă să fii arogant, nici pozitiv tot timpul, ci să fii conștient că ești o persoană care merită succesul și fericirea și că poți să le atingi într-un fel sau altul, să îți dai seama că ai ceea ce e necesar.

Această stimă nu îți va garanta succesul, e doar o perspectivă sănătoasă, un punct extraordinar de bun de pornire, rezultatele bune necesită multă muncă! Doar că având o stimă bună de sine, munca va fi mult mai eficace și îți vei atinge obiectivele mai rapid (și te vei putea bucura de ele pe deplin).

2. Valorile personale

De ce faci ceea ce faci? De ce îți dorești anumite lucruri? De ce preferi un job în detrimentul altuia?

Ce alegi în anumite momente de cumpănă? Familia sau cariera? Banii sau pasiunea?

Ne place să credem că noi avem control pentru viața noastră, pentru preferințele și alegerile noastre, dar de prea multe ori suntem influențați de mediu, de oamenii apropiați și de mass-media.

Deciziile pe care le luăm zi de zi și care ne modelează treptat viața sunt bazate pe valorile noastre personale și pe ierarhia acestora.

Pentru a trăi o viață conștientă, în concordanță cu ceea ce îți dorești cu adevărat, ai nevoie să îți rezervi timp pentru a-ți defini valorile și a le prioritiza, deoarece în situații limită acestea te vor ajuta să alegi cu încredere calea cea mai potrivită pentru tine (în loc să aștepți răspunsul de la cei din jurul tău, care duc o altă viața pe baza altor valori).

3. Gestionarea emoțiilor – pentru o explicare detaliată citește acest articol despre comunicarea asertivă.

Cele de mai sus te ajută enorm să devii un bun comunicator, atât în mediul tău, cât și în fața unui public.


Acesta e motivul pentru care insistăm atât de mult la cursul nostru de vorbit în public pe încredere, gestiunea emoțiilor, mentalități, calități personale și identitate.


Fără acestea, nicio tehnică de public speaking nu are un efect prea mare, deoarece oamenii simt toate subtilitățile comuncării și își dau seama la nivel intuitiv că nu credem prea mult în ceea ce spunem.


De multe ori, participanții sunt uimiți că nu vorbim de la început de tehnici sau trucuri și lucrăm așa mult cu ”de ce”-urile comunicării (avem o grămada de recomandări tehnice, dar le prezentăm la sfârșitul părții teoretice). Pe măsură ce ies în față și susțin discursuri, își dau seama cât de mult îi ajută partea aceasta nevăzută.


Relația cu propria persoană este strâns legată de abilitatea noastră de a ne prezenta cu succes, de a comunica eficient cu ceilalți și de a ne construi relații solide pe termen lung.


Este dificil? Da, pentru că avem nevoie să vedem lucrurile și dintr-o altă perspectivă, să ne dăm seama că ne putem stăpâni sau că ne putem automotiva pentru a acționa.


Se poate? Sigur că da! Cheia este să conștientizezi momentul în care poți schimba răspunsul față de provocările exterioare și să repeți acest lucru până funcționează din ce în ce mai bine.


Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise