Ce faci atunci când pur și simplu NU reușești să vorbești în public?
”Atunci când totul pare că merge împotriva ta, amintește-ți că avionul decolează împotriva vântului, nu cu el” ~ Henry Ford
Am întâlnit din când în când persoane care deși au făcut multe eforturi, nu au reușit să se îmbunătățească atunci când vorbeau în public.
Au exersat, au ținut multe discursuri, au fost la mai multe cursuri și totuși nu au scăpat de unele provocări ca tracul, captivarea publicului sau lipsa de claritate în transmiterea mesajului.
În companii, problema e mai des întâlnită: după un curs rezultatele nu prea se văd și directorii se întreabă oare de ce au investit în acel training scump și au scos oamenii din producție pentru una sau două zile dacă au rămas tot la fel de emotivi sau plictisitori în prezentările lor.
Pentru a clarifica anumite lucruri, vreau să stabilim de la bun început o idee importantă: un trainer nu poate schimba viața unui cursant, oricât de bun și experimentat ar fi.
E ca în bancul care întreabă de câți psihologi e nevoie pentru a schimba un bec – trebuie și becul să vrea să se schimbe!
Rolul trainerului este de a oferi cele mai bune practici, de a îndruma, de a inspira, de a stabili cadrul potrivit de învățare și creștere sau de a oferi ulterior consultanță pentru performanță.
Trainerul NU face treaba participantului – munca și transformările le face fiecare pentru el!
Pare evident ce spun mai sus, dar am văzut anumite atitudini ale unor oameni care doreau să vină la cursurile noastre spunând ”Pun pariu că nu mă veți ajuta, sunt incurabil”. Dacă ești atât de sigur că ai să eșuezi, nimeni nu te poate ajuta, vei avea dreptate (psihologii numesc acest lucru profeție autoîmplinită).
De aceea, prima cauză pentru lipsa de progres este atitudinea și motivația intrinsecă.
Dacă îți dorești să vii la un curs de public speaking, întreabă-te:
Cât de mult îți dorești să înveți abilitatea de a vorbi în public? Și de ce?
La ce te poate ajuta?
Ce satisfacții îți poate aduce?
Crezi că poți reuși dacă te antrenezi cu cei mai buni din domeniu și depui o muncă asiduă?
Dacă ești manager de resurse umane sau director de vânzări și vrei să aduci un astfel de curs în compania ta, adresează aceste întrebări echipei care va participa.
Ajută-i să conștientizeze importanța cursului, dar nu doar pentru câștigul profesional (într-un viitor îndepărtat când poate vor fi promovați sau li se va mări salariul), ci și pentru câștigul personal – un training bun de comunicare sau vorbit în public aduce o dezvoltare personală enormă ce ne poate ajuta în multe arii din viață.
Aici stă cheia atunci când vrei să obții rezultate la maxim dintr-un curs ținut în cadrul unei organizații: cei care vor participa au nevoie să-și găsească motivația intrinsecă și să vadă câștigul lor pe termen lung, pentru că astfel vor fi de 3 ori mai implicați.
O altă cauză poate fi reprezentată de experiențe (foarte) negative din trecut, care au dus la o asociere dureroasă în mintea celui care are dificultăți mari în a vorbi în public.
Poate că acea persoană a avut un discurs în care s-a încurcat sau s-a blocat, poate a fost ridiculizată, poate a avut mult de pierdut (bani, carieră etc) în urma acele experiențe și sistemele de autoapărare din mintea sa o împiedică să ajungă în orice situație în care vorbește fața unui public.
În aceste cazuri, primul lucru pe care îl fac este să am o consultanță personală, în care aflăm cauza și schimbăm asocierea eșecului.
Apoi exersăm într-un mediu controlat, prietenos, unde nu are cum să eșueze (orice ar spune, chiar dacă se blochează ne asigurăm că va avea o experiență pozitivă), cum ar fi cursul nostru intensiv de public speaking de două zile.
Și un al treilea caz: am observat persoane (de obicei introvertite) care au un progres mai lent.
Și totuși dacă au exersat mult sau au mers la cursuri, mai mult ca sigur au avut un progres!
Aici se face diferența între cei care evoluează rapid și cei care par că stagnează: cei care cresc trec în revistă cel mai mic lucru bun pe care l-au făcut și astfel sunt motivați să continue!
În schimb, perfecționiștii se întreabă mereu de ce nu a fost perfect și astfel trec cu vederea micile victorii.
În acest caz soluția e simplă: exersează, exersează, exersează!
De aceea, pentru toți cei care vin la cursul nostru de vorbit în public oferim și 3 luni de participare la grupul de suport ”Liga vorbitorilor în public” unde încurajăm prin feedback orice progres și construim o atmosferă atât de plăcută încât și celor mai timizi le este ușor să iasă în față și să revină cu drag.
Dar așa cum spuneam la început, acea persoană are nevoie să se motiveze și să găsească timpul necesar să continue practica și după curs, noi nu putem interveni în viața lui privată pentru a-i aranja programul 🙂
În final, te îndemn să alegi chiar acum un aspect pe care vrei să-l îmbunătățești în abilitățile tale de comunicare (în public sau chiar cu o singură persoană) și să exersezi observând orice mic progres.
Și nu uita, chiar și faptul că ai încercat e un mic succes, chiar dacă nu ți-a ieșit!
Comentarii închise