Ai nevoie de charismă pentru a fi un bun vorbitor în public?



La ce te gândești când auzi cuvântul ”charismatic”?


Mie îmi vine în minte un vorbitor care își transmite înflăcărat ideile în fața unei audiențe captivate total de discursul lui.

Sau un lider în jurul căruia gravitează oameni care îi sorb cuvintele.

Dar oare numai anumiți oameni (de acest gen) pot fi charismatici?


Hai să vedem mai întâi ce înseamnă charisma și de unde vine acest cuvânt.

E clar că e un concept enigmatic… e acel ”je ne sais quoi”, sau ”X-Factor”, acea calitate inefabilă pe care o simți la cineva care are farmec personal, dar nu știi exact cum să o descrii.


Studiind etimologia, am aflat că își are originea în limba greacă – khárisma, care însemna dar oferit prin grație.

De fapt, până la începutul secolului trecut, cuvântul charisma însemna „dar sau talent oferit prin grație divină” și încă înseamnă și în ziua de astăzi, dar acum îl vom găsi de obicei în dicționare ca înțeles secundar.

În prezent, prima definiție a charismei este atractivitate sau farmec care poate inspira devotamentul în ceilalți.


Am vorbit cu numeroase persoane despre ce înțeleg ei prin charismă și cei mai mulți mi-au spus că doar anumite persoane au această caractestică atât de specială, că ea nu se poate dezvolta (te naști cu ea sau nu) și că doar oamenii extravertiți pot fi charismatici.


Dacă ne întoarcem la definiția originală a cuvântului ne dăm seama că Dumnezeu ne-a dat fiecăruia dintre noi niște daruri (talente) atunci când ne-am născut – acei talanți din pildă, pe care avem cu toții datoria să-i înmulțim.

De fapt, cuvântul talent provine chiar de la talant (talantum în limba greacă), care era o unitate de măsură a greutății și mai apoi o sumă de bani (de obicei din aur sau argint). În grecia antică un talant avea 26kg, iar în Palestina talantul greu comun, utilizat în timpul Noului Testament, avea 58.9 kg.

Deci chiar și un singur talant era o mică avere. Dumnezeu ne dă aceste daruri (talente, aptitudini) din belșug – ține doar de noi să le folosim și să le înmulțim.


Din punctul meu de vedere, oricine poate fi charismatic în felul lui diferit. Oricine are un farmec personal prin care poate atrage și inspira oamenii, doar că unii o pot face prin exuberanța lor, alții prin firea lor misterioasă, alții prin bunătatea lor etc.

Dar nu vreau să mă crezi pe cuvânt, gândește-te tu la speakeri, persoane publice, actori sau celebrități pe care le consideri charismatice și încearcă să găsești persoane cât mai diferite.


Eu mă pot gândi la foarte multe tipuri de personalități, voi da mai jos doar câteva exemple:

  • extravertiți (Tony Robbins, Eddie Murphy)
  • introvertiți (speakeri – Brian Tracy, actori – Alain Delon, Al Pacino)
  • comedianți introvertiți (Toma Caragiu, care pe lângă faptul că era un actor genial făcea și stand-up comedy în fața unor săli imense, în stilul său caracteristic)
  • ‘tirani’ – oameni agresivi pe ecran, într-un mod comic (Louis Des Funes)
  • oameni care emană bunătate, chiar dacă par timizi la prima impresie – așa era caracterizată de cei către au cunoscut-o prințesa Diana

Tu la cine te-ai gândit? Poți comenta sub acest articol, să ne spui exemplele tale.

Dacă toți avem anumite daruri prin care să îi putem ajuta pe cei din jurul nostru, cum putem să le descoperim sau să le folosim?


În primul rând, ai nevoie să crezi că poți fi charismatic și că ai deja în tine tot ceea ce trebuie pentru a inspira oamenii. Acceptarea de sine este expresia cheie – pornind de aici, îți deschizi mintea (și inima) către potențialul tău care te poate surprinde chiar și pe tine.

Și nu sunt daruri pe care le ai pentru a te mândri cu ele, Dumnezeu ți le-a dat pentru a le înmulți în folosul celorlalți.


Apoi, având această atitudine, cea mai bună recomandare este să ieși din zona de confort încercând cât mai multe activități – sporturi, arte, diverse domenii diferite (programare, vânzări, marketing, copywriting etc), antreprenoriat, limbi străine etc.

Asta înseamnă să înveți și să experimentezi continuu, pentru că astfel îți poți îmbogăți personalitatea și nu poți să știi niciodată ce talent special ai pentru una dintre aceste activități.


De exemplu, în ultimii ani eu am învățat la un nivel funcțional (și am pus în practică în mare măsură): marketing, vânzări, o limbă străină aproape de la zero, tehnică fotografică, grafică 3D și broadcast, copywriting, blogging, social media, editare video, andragogie, abilități de barista… și mai am destule pe listă pe care vreau să le bifez în viitorul apropiat 🙂

Pe lângă faptul că m-au ajutat să-mi dau seama la ce sunt mai bun (sau mai puțin bun) și ce îmi place, cunoașterea acestor domenii îmi permite să mă conectez cu foarte mulți oameni, pentru că am un subiect comun despre foarte multe subiecte și asta mă ajută să îi și influențez mai ușor – imaginează-ți cât de bine te înțelegi cu o persoană care știe foarte multe lucruri despre un hobby de-al tău sau despre domeniul în care lucrezi.


Un alt factor necesar pentru a deveni mai charismatic(ă) e să dezvolți un interes real în oameni (chiar în definiția charismei găsim noțiunea de influență/farmec asupra oamenilor) .

O curiozitate de a descoperi ceva în fiecare persoană, oricât de diferită ar fi de tine. Să poți aprecia lucruri pe care alții le-ar găsi ciudate sau enervante. Să te întrebi ce e în spatele unor comportamente, chiar și cele care uneori nu sunt atât de plăcute.

În acest fel ceilalți vor simți că îți pasă de ei și vor răspunde pe măsură – se vor deschide și te vor aprecia. Pe scurt – să îți placă oamenii de toate felurile!


Dar cea mai rapidă cale de a-ți găsi și crește charisma este de a vorbi în public, de a te exprima în fața unei audiențe pe care să o poți inspira cu darurile tale.

Să înveți cum să comunici cu o audiență, cum să captivezi oamenii, cum să îți gestionezi emoțiile (sau persoanele dificile din public) – toate aceste abilități te ajută în mod direct să îți dezvolți charisma, în stilul tău personal.

Acest mediu îl poți găsi la cursul nostru de vorbit în public. Nu e de mirare că participanții se redescoperă după cele 2 zile (și după ce participă și la grupul de suport) – ținând discursuri fără teama de a fi judecați îți descoperă aptitudini și părți ascunse ale propriei persoane și își dau seama că sunt (și pot) mult mai mult decât credeau.


Ai nevoie de charismă pentru a fi un bun vorbitor în public? Bineînțeles că te ajută, dar nu uita că deja există în tine – mai degraba ai nevoie să o descoperi și să o dezvolți.


Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise