6 lucruri pe care nu le voi mai face niciodată în public speaking



Dacă știam măcar o parte din aceste lucruri atunci când m-am apucat de public speaking, aș fi scutit foarte mult timp pierdut și aș fi evitat situații cu adevărat dificile.

Unele experiențe de învățare sunt inevitabile, dar pe altele le poți anticipa dacă îi asculți pe cei care au trecut înaintea ta prin acele momente și au extras învățături valoroase.

De aceea, vreau să-ți prezint 6 lucruri pe care le-am făcut pentru că nu avea cine să-mi spună că sunt greșite – scopul este să NU le faci și tu, pentru a avea succes mult mai repede în acest domeniu:

1. Să îmi pun orgoliul pe primul plan

Vorbitul în public este una din cele mai frumoase activități: te poate recompensa prin conectarea cu ceilalți, apreciere, creșterea veniturilor sau promovarea la muncă, satisfacția că ai ajutat oamenii și chiar împlinire sufletească.

Dar tocmai aici apare și capcana: atunci când orgoliul nostru se umflă, ne îndepărtăm de cei din public și aceștia încep să simtă că nu mai suntem acolo pentru a le oferi ceva, ci doar pentru a primi laudele.

Cum mi-am dat eu seama că mă îndepărtez de țelul meu adevărat din cauza ego-ului meu?
Mi-am ascultat intuiția să văd când mă simt prea important și în acele momente am mutat atenția pe public, încercând să devin mai umil și să le arăt că ei sunt cei care contează cu adevărat.

2. Să îi ascult pe critici

Unde se termină feedback-ul util și unde începe critica distructivă? Este o întrebare capcană, deoarece acest lucru depinde de momentul în care este fiecare în dezvoltarea lui personală/profesională.

Spre exemplu, dacă ești la început și te antrenezi pentru a ține un discurs important sau un curs, ai nevoie de cât mai puțină critică și cât mai multă încurajare – aici am greșit eu atunci când am ținut primul meu seminar.

Dacă ești avansat, poți face mai bine față criticilor, pentru că ai experiențe de succes în spate și știi de ce ești în stare.

Dar întotdeauna încearcă să te înconjori de persoane care să fie suficient de sincere pentru a-ți spune ce ai de îmbunătățit dar și destul de puternice pentru a te încuraja.

3. Să nu mă pregătesc crezând că „știu bine tema”

Crezi că știi despre ce vorbești într-un discurs? Chiar dacă ești expert în acel domeniu și ai vorbit de mii de ori pe marginea acelui subiect cu colegii, pregătirea este întotdeauna vitală.

Atunci când transmiți informația în fața mai multor persoane, datele se schimbă: e posibil ca emoțiile să te copleșească, ai nevoie de o structură solidă pentru a nu încurca oamenii în detalii și e bine să știi ce nivel de pregătire au cei din audiență în acel domeniu, pentru a prezenta pe înțelesul fiecăruia.

Am pățit și eu de câteva ori să nu mă pregătesc suficient (pentru că mai ținusem ceva asemănător) și să-mi dau seama că informațiile zboară din minte imediat, plus că e greu să organizezi pe loc informațiile într-o formă clară și ușor de urmărit.

Ai nevoie de fiecare dată de o pregătire specifică – urmărește acest infografic pentru a vedea cea mai simplă și eficientă cale de a te pregăti.

4. Să nu mă informez suficient despre audiență

Acum câțiva ani am ținut un workshop în fața unor angajați care aveau o nevoie foarte mare de abilități de vorbit în public.

Problema era faptul că ei nu conștientizau acest lucru și considerau că vor pierde timp prețios la acel eveniment, deci erau foarte reticenți.

Am folosit mai multe elemente amuzante prin care reușit să-mi adaptez prezentarea astfel încât în cele din urmă ei au văzut nu doar valoarea, cât și plăcerea de a vorbi în public.

Dar dacă aș fi analizat mai bine motivația lor înainte să-mi pregătesc discursul, aș fi putut previne de la bun început situația, printr-o tehnică ce poate părea șocantă la prima vedere dar funcționează neașteptat de bine (dacă vrei să afli despre ce e vorba, scrie un comentariu la sfârșitul acestui articol în care să-mi dai adresa ta de email și îți voi trimite această tehnică).

5. Să aștept prea mult pentru a trece la pasul următor

Am așteptat un an pentru a-mi lansa primul seminar pe cont propriu (după ce încercam să mă parteneriez cu tot felul de persoane din frica de a începe singur).

Am așteptat încă un an să îmi lansez primul curs de public speaking, deși aveam foarte multă experiență și primeam constant feedback de la oameni care îmi spuneau cât de mult i-am ajutat să vorbească mai bine în public.

Am așteptat luni întregi pentru a începe să lucrez la primul meu curs online de vorbit în public, pentru că tot mi se părea că mai trebuie să fac cercetări și să strâng mai multe informații.

Uitându-mă în urmă, aș fi putut să câștig ani din viață dacă aș fi avut mai mult curaj (și nu aș fi fost atât de perfecționist), iar explicația a fost foarte simplă – e aceeași pentru majoritatea: teama de necunoscut…

După cum spunea și Napoleon Hill: „Nu aștepta. Niciodată nu va fi momentul potrivit!”

6. Să nu investesc suficient de mult în instruirea mea

Ai auzit de învățarea „prin încercare și eroare”? De cele mai multe ori funcționează, dar trebuie să experimentezi foarte mult înainte de a nimeri combinația potrivită și de cele mai multe ori te vei lovi de situații atât de frustrante, încât poate nici nu îți vei mai dori să mergi mai departe.

Plus că sunt foarte multe lucruri pe care chiar nu poți să le înveți singur(ă), pentru că ai nevoie de acea informație simplă și prețioasă care să te deblocheze.

Am observat că mulți oameni devin dintr-o dată foarte economi atunci când vine vorba de educația lor, deși cu puțin timp în urmă își aruncaseră banii munciți din greu pe lucruri extrem de importante: ultimul model de smartphone, ieșiri în oraș sau haine de firmă 🙂

Nu zic că nu e bine să cumpărăm și aceste lucruri, dar după ce ne-am educat astfel încât să putem câștiga mai bine!

Recunosc că uneori mi-am spus și eu că poate învăț singur (sau să găsesc tutoriale gratuite pe internet), dar nimic nu se compară cu un training construit în mod profesionist după ani întregi de practică.

Când am cheltuit bani pe cursuri cu inima deschisă, am primit mult mai mult decât mă așteptam și am fost și mai motivat să învăț (la urma urmei, am muncit pentru a ajunge la acel eveniment, așa că am profitat din plin).

Dacă vrei să înveți să vorbești în public și să eviți toate aceste situații care îți mănâncă timpul și banii, te aștept la cursul meu intensiv de public speaking, unde vom face salturi imense în doar două zile (apoi vom continua practica vorbitului în public împreună timp de 3 luni).

 

Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise