Trucuri anti-stres pentru oameni de succes (în public speaking)


Discurs susținut de psih. Alina Anca, coach și trainer John Maxwell Team la Liga vorbitorilor în public

Care credeți că este legătura între vorbitul în public, stres și succes?

Așa cum știm, frica de a vorbi în public este una din cele mai mari frici ale oamenilor, după frica de moarte.

Iar experiența de a vorbi în public este foarte stresantă.

Însă studiile arată că oamenii care își dezvoltă această abilitate de a vorbi în public au un nivel de stimă mult mai crescut, un nivel financiar mai bun, relații mai armonioase, o condiție socială mai bună… adică au mai mult succes.

Cu toate astea, majoritatea renunță la a vorbi în public și în felul acesta își refuză șansa de a avea succes.

Dar nu este și cazul nostru, pentru că am pregătit șase trucuri care să vă ajute să vă reduceți nivelul de stres și să vă creșteți șansele de a vă îmbunătăți abilitățile de vorbit în public și… de a avea succes!

 
1. Învață să respiri corect

În situațiile în care suntem stresați respirăm clavicular sau toracal. Lucrul acesta nu face decât să crească efortul de a respira, însă fără a aduce un aport suficient de oxigen.

Ceea ce ne ajută însă în situațiile de stres este respirația abdominală.

În momentul în care suntem stresați, putem să inspirăm pe nas imaginându-ne că avem în abdomen un balon pe care vrem să-l umplem cu aer și să expirăm pe gură imaginându-ne că vrem să golim aerul din balon.

 
2. Folosește-ți fiziologia de succes

Toți avem o fiziologie, însă ceea ce face diferența pentru a avea succes este felul în care ne folosim corpul.

Pentru acest lucru, ceea ce ne ajută este să adoptăm o postură de putere.

Astfel, ne ajută să ancorăm bine picioarele în sol, să relaxăm umerii și chiar să îi tragem puțin în spate, să ținem bărbia paralelă cu nivelul solului, iar coloana să o ținem dreaptă ca și cum un fir invizibil ne-ar trage de creștetul capului în sus.

Aceasta este o postură de succes care ne face să ne simțim puternici și ne dă încredere în noi.

Însă ceea ce ne face să ne folosim cu adevărat succes fiziologia este zâmbetul.

De ce să zâmbim? Pentru că în momentul în care zâmbim transmitem creierului că ne simțim bine și că e cazul să ne dea o doză de endorfină (hormonul fericirii), care are rolul de a ne reduce stresul.

Și dacă zâmbim, cei din fața noastră ne vor percepe ca fiind niște persoane prietenoase și deschise.

 
3. Onorează-ți emoțiile

De obicei, nici nu vrem să ne amintim despre cum ne-am simțit într-o situație stresantă. Obișnuim să spunem că ceea ce ne-ar ajuta să vorbim mai bine în public este să n-avem emoții.

Însă ceea ce face din noi niște vorbitori de succes nu este lipsa emoțiilor, ci felul în care știm să folosim acele emoții astfel încât să facem fluturii aceia din stomac să zboare în formație.

Cum să nu omorâm ci să onorăm emoțiile? Ne-ar ajuta să le privim ca pe un musafir drag, care ne vizitează și pe care îl primim, îl întrebăm cine este și vedem ceea ce are să ne spună.

 
4. Gândește un mesaj clar și structurat

Ceea ce ne stresează de cele mai multe ori este necunoscutul.

Pentru a elimina dezordinea, haosul și incertitudinea, ne ajută să stabilim ce mesaj vrem să transmitem publicului, care este ordinea cuvintelor și a ideilor.

Este important să știm în primul rând pentru noi care este mesajul, clar și structurat. De aceea, ne ajută să pregătim dinainte discursul, să îl repetăm și să ne amintim că dacă depunem mai mult efort înainte să ieșim pe scenă vom avea mai puțin stres.

 
5. Iubește-ți publicul

Ceea ce ne face să ne simțim stresați în momentul în care vorbim în public este că vedem în sală niște dușmani care ne amenință cu critica și judecata lor și de aceea simțim nevoia să ne apărăm.

Și cum putem să o facem? Făcând un discurs imbatabil, perfect 😛

Însă, oare nu ne-ar ajuta mai mult să vedem în cei din fața noastră niște prieteni în fața cărora chiar avem încredere să vorbim?

Niște prieteni pe care ne bucurăm să-i vedem, cărora vrem să le dăm tot ce avem noi mai bun și în felul acesta noi să devenim mai puțin stresați.

 
6. Celebrează-ți succesul

Dacă ai făcut un discurs de orice calitate, ai reușit!

Fie că ai făcut ceea ce ți-ai propus – ai făcut un discurs bun, fie ai învățat o lecție de care aveai nevoie: cum să-ți îmbunătățești discursul data viitoare.

În felul acesta, poți să te îmbunătățești în continuare. Iată două motive pentru care poți să sărbătorești și să te destresezi.

În plus, poți să transmiți creierului tău mesajul: „Hei, de fapt vorbitul ăsta în public este o provocare cu care mă pot descurca! Și mai mult decât atât, chiar a început să-mi placă!”

Tu ce truc antistres ai hotărât să folosești în continuare?

Poți asista live la aceste discursuri sau poți chiar să susții și tu unul la Liga vorbitorilor în public

 

Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise