Dacă ai câștiga la loto… cât de repede ți-ai schimba starea?


 
Ai avut vreodată un șef pe care îl urai…
…sau hai să spunem mai bine „pe care nu-l simpatizai atât de mult”?

Hai să facem împreună un exercițiu de imaginație. Citește restul articolului și încearcă să te transpui în situațiile descrise, ca și cum ar fi un joc ce are un rezultat foarte interesant.

Crede-mă că merită – la sfârșit vom trage niște concluzii care te vor ajuta foarte mult în viața de zi cu zi.

Ești gata? Hai să pornim într-o călătorie ipotetică.

Imaginează-ți chiar acum că ai un șef pe care nu îl agreezi deloc, iar sentimentul este reciproc 🙂

Într-o zi, acesta te trimite într-o delegație în țară pe care ai prefera să n-o onorezi, deoarece te îndepărtează de familie. Dar nu prea ai de ales – e un job de care ai nevoie pentru a supraviețui și în plus mai ai și datorii la bancă sub forma ratelor lunare (poate că TU nu ai în realitate, dar hai să ne imaginăm de dragul exercițiului, o să vezi la sfârșit de ce este important să pretindem aceste lucruri).

La un moment dat, te sună partenerul/partenera de viață și îți spune ceva de NECREZUT:

„AM CÂȘTIGAT LA LOTO UN MILION DE EURO!!”

Ce ai simți în acel moment? Eliberare? Extaz? Bucurie?

Ia-ți câteva secunde pentru a-ți imagina prin ce stări ai trece.
 

Pui mâna pe telefon, îl suni pe șef și îi spui: „Am terminat cu jobul ăsta! Chiar dacă nu s-a terminat delegația, mă întorc acasă. Cu avionul!”

Te duci la aeroport, cumperi un bilet foarte scump (la urma urmei e un zbor de ultim moment) și începi să visezi în timp ce te ridici printre nori…

Vacanțe exotice, mașini frumoase, o casă nouă… și mai presus de toate – libertate financiară pentru tine și familia ta.

Când aterizezi pe aeroportul din orașul unde locuiești, te sună din nou partenerul:

„Auzi, tu știi ce zi este azi?”

„Marți”.

„Este 1 aprilie!! Câștigul la loto a fost o păcăleală de 1 aprilie!”

Da, există și oameni care fac bancuri proaste 😐

Ce ai simți în acel moment?
Furie? Supărare?

Și ce altceva ai mai simți gândindu-te la șef pe care tocmai l-ai „concediat”, la ratele pe care le ai de plătit și faptul că nu mai ai job?
Deznădejde? Neputință?

 

Te întorci acasă cuprins(ă) de tristețe sau poate chiar deprimare, făcându-ți planuri pentru a-ți cere scuze șefului sau pentru a găsi cât mai repede alt job.

Deschizi ușa casei și… peste tot e plin de baloane colorate, iar partenerul îți strigă:

„SUPRIZĂ!! A fost o dublă păcăleală – iar pentru a ne revanșa am organizat o petrecere specială pentru tine!”

Șeful este și el acolo, fiind complice la acestă farsă de proporții! Acesta îți spune:

„Am vrut să căutăm o persoană pentru o poziție superioară în companie, o persoană care nu acceptă orice, care este impulsivă și își dorește în același timp mai mult de la viață.

Te anunț că ai trecut testul, te-am avansat! Vei avea un salariu mai mare, program redus de lucru, vei fi pe același nivel ierarhic cu mine și nu vei mai merge în delegații.”

Ce ai simți în acel moment?!
La început probabil surprindere… dar apoi? Veselie? Din nou extaz? 😀

Probabil că te vei gândi că vei avea mai multă libertate, vei câștiga mai mult și astfel vei putea face mai mult din lucrurile care îți plac.

 
ÎNTREBARE DE BARAJ: Acele stări prin care ai trecut – extaz, apoi furie, apoi tristețe, apoi iar bucurie – au fost reale? Sau mai bine zis – ar fi fost reale dacă ai fi trăit aceste experiențe?

Sunt convins că da!

Dar toate aceste stări simțite în tot corpul au fost bazate pe niște păcăleli, pe niște fapte false.

Oare se poate trece de la o stare la alta, în urma unor simple vești?
Poate că doar oamenii instabili emoțional fac asta?

Sau oare cu toții trecem în mod constant prin diferite stări, care mai de care mai diverse, majoritatea bazate mai mult pe percepția noastră decât pe realitate?

Sunt convins că ai avut și tu vreun moment când aveai o stare proastă și cineva te-a făcut să te bucuri. Poate a fost o petrecere surpriză sau o veste neașteptată sau poate pur și simplu cineva te-a făcut să râzi în hohote și ai uitat de tot.

Ce înseamnă asta, că supărarea ta nu exista? Nu era reală?

 
De fapt, orice stare poate fi schimbată mai ușor decât credem.

Și totuși, de ce nu reușim atât de des?

Deoarece de cele mai multe ori suntem atașați de acea stare negativă. Poate că în acele momente gândim în mod inconștient astfel:

„Cum adică să mă simt bine?! Asta ar însemna că ceea ce simt eu nu e real, că problemele mele nu sunt atât de semnificative!”

Poți să ieși dintr-o astfel de stare neproductivă atunci când… îi dai drumul. O lași să plece, în același timp cu orgoliul și dorința de a avea dreptate.

Sunt multe metode, de exemplu: recunoștința, autocontrolul gândurilor, sau anumite remedii cu totul neobișnuite.

Altă metodă garantată de a-ți schimba starea este vorbitul în public.

 
Dar îți voi mai spune un mod de a-ți schimba starea care este mult mai rapid și pentru care nu trebuie să muncești atât de mult, pentru care ai nevoie doar să fii deschis(ă).

Secretul stă în mediul în care suntem – oamenii care ne înconjoară.

Dacă ajungi într-un mediu prietenos, cu oameni care râd, oameni deschiși care nu te judecă și își doresc să ajute, te vei molipsi încet-încet de această energie pozitivă.

Un mediu unde te poți relaxa și poți fii tu fără să te ferești, un mediu unde există și provocări (că altfel te plictisești), peste care treci destul de ușor și îți crești astfel foarte mult încrederea în propriile forțe.

Acest mediu îl găsești la Liga vorbitorilor în public – grupul nostru bilunar de public speaking și dezvoltare personală.

Te invit să vii și tu să experimentezi această energie frumoasă, să asculți discursuri ce te pot inspira, să înveți să vorbești în public, să cunoști oameni noi și să oferi și tu feedback vorbitorilor – apasă pe butonul de mai jos pentru a te înscrie:

Inscrie-te la curs!
 

Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise