Cum să fii natural și să comunici veritabil atunci când vorbești în public


„Fii tu însuți. Toți ceilalți sunt deja ocupați.” ~ Oscar Wilde

Ți-a spus cineva vreodată să fii tu însuți/însăți?

Eu am auzit foarte des această sintagmă. Și mi se părea cel mai aberant sfat. Un îndemn pe care oamenii îl oferă atunci când vor să scape de tine, sau nu au idee ce să spună.

Nu îmi amintesc să fi încercat să fiu altcineva. Și la urma urmei, dacă tot dai sfatul ăsta, cum faci de fapt să fii tu însuți?

Am gândit astfel până când mi-am dat seama că în anumite situații, oamenii își pun niște ”măști” sociale (adesea fără să știe).

Motivul principal este teama că nu sunt suficienți de buni.

Amintește-ți o împrejurare din viața ta care avea o miză mare, de exemplu un interviu pentru un job bun, sau o întâlnire importantă.

Vreau să te întreb sincer: te-ai comportat puțin diferit într-o astfel de conjunctură, față de cum interacționezi cu oamenii cunoscuți în viața de zi cu zi?

Ai încercat să faci o impresie bună purtându-te ceva mai ciudat, poate ceva mai nenatural? Dacă nu ți s-a întâmplat ție, sunt convins că știi oameni care s-au comportat așa.

Cel mai amuzant lucru este că în multe din aceste situații ai fi avut nevoie tocmai de naturalețea ta pentru a avea succes 😉

 
Un lucru asemănător se întâmplă și în public speaking – foarte mulți din cei care prezintă în public au dificultăți în a-și arăta personalitatea veritabilă.

Ai asistat și tu la discursuri în care speaker-ul vorbea prea tare, gesticula teatral, avea un zâmbet exagerat sau încerca să arate ”profesionist” (dar părea mai degrabă o scândură)?

Atunci când unii din acești vorbitori mi-au cerut feedback, le-am explicat mai întâi ce au făcut bine, apoi le-am spus că aș fi vrut să văd mai mult din cum sunt ei cu adevărat, din acea scânteie unică pe care o avem cu toții înăuntru.

De ce este dificil pentru unii să fie naturali atunci când ies în fața unui public?

– le este teamă că nu sunt suficienți de buni;
– nu sunt bine pregătiți și compensează prin exagerări;
– vor să evite să fie judecați și astfel își pun o mască – la urma urmei lumea va judeca acea mască, și nu persoana reală din spate;
– pentru a impresiona, pentru a-și hrăni orgoliul;
– deoarece încearcă să-i imite prea mult pe cei care au deja succes (e bine să-ți alegi unul sau mai mulți mentori, dar și atunci când modelezi tehnicile lor, tot ai nevoie să le integrezi în stilul tău propriu).

Fiecare dintre noi este unic, iar acest lucru este ceea ce ne face cu adevărat frumoși. Publicul nu vrea să vadă un ”roboțel” care vorbește perfect și nu are emoții deloc.

Ai observat vreodată prezentatorii TV de la emisiunile de divertisment? Unii dintre ei sunt naturali și se vede că se distrează. Pe alții îi vezi cum râd, se dau peste cap şi agită publicul, dar în tot acest timp simți că te uiți la un saltimbanc.

Din păcate, unii vorbitori încearcă să impresioneze publicul printr-un comportament asemănător. E bine să fii amuzant sau energic, dar în modul tău aparte!

Nu ne putem conecta emoțional cu un astfel de cabotin, deoarece suntem ființe empatice și avem nevoie să simțim umanitatea din celălalt.

 
Ce poți face pentru a fi veridic în fața unui public și pentru a avea în același timp un impact real:

► Învață să vorbești în public – participă la un curs de public speaking!

Își recomandăm să alegi un training practic, unde să exersezi foarte mult (la cursul nostru vorbești în public pe aproape 70% din durata lui).

Nu e suficient să spui: ”sunt natural fără să mă instruiesc”. Ai nevoie ca mai întâi să înveți principiile de bază, apoi să le pui în aplicare folosindu-ți personalitatea ta veritabilă.

► Pregătește-ți foarte bine prezentările – găsești aici un infografic care îți arată foarte practic un mod foarte eficace de pregătire.

În momentul în care știi foarte bine ce ai de zis și ai făcut și un antrenament emoțional, nu vei mai avea grija că te vei bloca (sau că nu vei mai ști ce să zici), și îți va fi mult mai ușor să fii natural.

► Vorbește cu publicul la fel cum ai conversa cu un prieten

Nu te feri de micile greșeli – dacă ești confortabil cu ele și ai repetat bine discursul, vei transmite naturalețe, nu lipsă de pregătire.

Adresează întrebări. Preia răspunsurile celor din audiență și folosește-le în discursul tău – te vor iubi pentru asta!

Folosește un stil ceva mai informal, fără fraze pompoase sau termeni complicați. Ține minte că ai nevoie să ajungi mai întâi de toate în inima publicului, dacă ai reușit acest lucru te vor asculta cu bucurie.

Iar dacă ești într-un mediu formal, introdu măcar câteva elemente informale. Oamenii vor aprecia acest lucru, deoarece mulți se satură repede de exprimarea oficială (ca să nu spun scorțoasă).

Indiciu: te poți inspira din articolele de pe acest website, deoarece sunt scrise într-un stil conversațional, amical, ușor de citit și de ”digerat”.

► Găsește un mediu pozitiv, relaxat, unde să practici vorbitul în public.

Un loc unde să nu fii judecat, unde poți să-ți dai voie să fii tu însuți/însăți.

Acesta este de fapt cel mai important lucru, să ai acel spațiu în care să te desfășori fără teamă, să-ți arăți adevărata frumusețe interioară.

Un astfel de mediu prietenos și relaxat, unde vei fi primit mereu cu aprecieri chiar dacă nu ai așa multă experiență, este grupul nostru bilunar de public speaking și dezvoltare personală ”Liga vorbitorilor în public”.

 
Te las cu un îndemn pe care l-am primit și eu, atunci când mă uitam cu poate prea multă admirație la anumiți vorbitori celebri.

Atunci când aveam mai puțină experiență, i-am spus unui trainer britanic că mi-ar plăcea să fiu ca marii speakeri din Statele Unite.

Mi-a dat un răspuns sec, pe care nu o să-l uit niciodată: ”Cel mai bine este să îți dorești să fii Dragoș Stoian și atât”.

Găsește-ți stilul tău unic atunci când vorbești în public!

Nu ai nevoie să fii altcineva, pentru că nimeni nu mai este (exact) ca tine.

 

Comentarii

comments

Articole similare

Comentarii închise