Călăul care te omoară încet, ca o sabie neascuțită
Discurs susținut de Ioana Gațu la Liga vorbitorilor în public
Povestea mea începe în anul 1929 când președintele companiei American Tobacco îl contactează pe Edward Bernays dorind să-și măreasca vânzarile prin determinarea femeilor să fumeze.
Ce face Edward? Ia frumos de mânuță o domnișoară, o duce la un psihanalist din New York, și prin metodele unchiului său Sigmund Freud încearcă să înțeleagă cum percepe subconștientul feminin țigara sau actul de a fuma.
Surpriză – subconștientul feminin percepe țigara ca un simbol al falusului, al supremației masculinei. Iar psihanalistul îl sfătuiește pe Edward că dacă vrea să convingă publicul feminin, atunci trebuie să asocieze fumatul cu faptul de a contesta supremația sexuală masculină.
Cu o zi înainte de parada Paștelui din New York în 1929, Edward Bernays contactează toate ziarele locale anunțând că în următoarea zi un grup de doamne vor aprinde torțe ale libertății.
Ce se întâmplă? În următoarea zi, un grup de domane tinere, frumoase, inteligente își aprind cu nonșalanță țigara și astfel s-a creat artificial ideea că dacă o femeie fumează e automat mai frumoasă, mai deșteaptă, mai independentă.
Am găsit și o reclamă din acea perioadă: „Aprinde-ți o țigară Lucky și niciodată nu îți va mai fi dor de dulciurile care te îngrașă” (idee care circulă și acum).
Edward a reușit să determine femeile să fumeze folosind două idei:
– Faptul că oamenii iau decizii mai degrabă emoțional decât rațional;
– Asociază ce vrei să vinzi cu dorințele adânc înrădăcinate din subconștientul uman.
Am ales să vorbesc despre fumat pentru că am fost fumătoare mulți ani și îmi este ușor să vorbesc despre acest lucru, dar cred că cele ce urmează se aplică în cadrul oricărui viciu.
Care sunt motivele pentru care fumăm? Am selectat câteva din cele principale: socializare, stres, siguranță, frica de a ne îngrășa, rebeliune, pentru a părea matur sau sofisticat(ă)/la modă, plictiseală, flirt, asocierea cu alte activități.
Apropo, siguranța pe care ne-o dă fumatul este datorată faptului că în acel moment creierul uman asociază trasul din țigară cu suptul la sânul mamei, când nu aveam nicio grijă.
Cum renunțăm la fumat sau la orice alt viciu?
Așa cum v-am spus, subconștientul nostru învață prin repetiție, asociere și emoții, iar renunțarea la un viciu se rezumă practic la a desființa și remodela șabloane care au fost create de către creierul nostru ca modalitate de răspuns la anumiți stimuli externi.
Aș vrea să facem un exercițiu de imaginație – în special cu fumătorii 🙂
Să presupunem că fumați două pachete de țigări pe zi și decideți că vreți să vă lăsați de fumat. După câteva ore, cam ce dialog interior veți avea?
În cazul meu a fos ceva de genul: „Parcă mă ia cu transpirații”; „Oare o să pot să dorm la noapte?”; „Oare încep să tremur?”
Primul lucru pe care avem nevoie să-l facem pentru a renunța la fumat sau la orice alt viciu este să ne hotărâm că vrem.
Pentru mine partea financiară sau sănătatea n-au fost motive bine întemeiate pentru a mă lăsa de țigări, așa că fiecare își va găsi singur motivația interioară pentru se lăsa.
Și vă mai ajută să vă gândiți la efectele pozitive.
Conform părerii populare, țigările nu creează sevraj fizic. Acest lucru se explică prin faptul că creierul este pus în fața unei situații noi: aceea de a nu fuma. Și atunci el nu are modalitatea de răspuns, șablonul – cum să reacționeze la această situație.
Creierul nostru e obișnuit să dea scenarii negative, iar faptul că ne sugestionăm pozitiv ne oprește acele reacții fizice.
Nu anunțați pe nimeni și nu declarați că v-ați lăsat de fumat.
În momentul în care spunem prietenilor că ne-am lăsat și avem poftă de o țigară, s-ar putea ca prietenii să reacționeze astfel: „Dar de ce fumezi? Nu ai voie! Parcă te-ai lăsat de fumat”
Ceea ce creează efectul fructului oprit. Cea mai bună modalitate de răspuns este să spui: „Parcă nu am chef azi, nu mă simt bine – poate mâine”.
Nu vă lăsați de comun acord de fumat împreună cu alte persoane.
În primul rând, decizia trebuie să vă aparțină vouă și în momentul în care ne lăsăm cu altă persoană, s-ar putea ca ea să recidiveze și astfel să ne influențeze și pe noi.
Profitați de plusul de energie pe care îl câștigați renunțând la țigări și faceți sport.
E foarte bine cunoscut faptul că atunci când facem sport, creierul nostru eliberează endorfină, ceea ce ne dă o stare de calm, de liniște.
Și e demonstrat științific că dacă facem sport timp de minim două săptămâni, corpul nostru va deveni dependent de această endorfină, de data asta va fi o dependență bună.
Aș vrea să închei acest discurs cu un citat de Nicolae Iorga: „Viciile sunt călăi care te omoară încet, ca o sabie neascuțită”
Și cu o întrebare la care vă invit să reflectați voi înșivă:
„Eu ce călău am?”
Poți asista live la aceste discursuri sau poți chiar să susții și tu unul la Liga vorbitorilor în public
Comentarii închise